Annons
Nyheter

Förslag: Hemjobbare bör betala högre skatt

Ekonomi • Publicerad 13 november 2020
Färre pendlare skadar samhällsekonomin, enligt Deutsche Bank. Arkivbild.
Färre pendlare skadar samhällsekonomin, enligt Deutsche Bank. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

De som arbetar hemifrån lägger mindre pengar på saker som resor, luncher eller kläder. De bidrar därmed mindre till samhällsekonomin och bör betala högre skatt, enligt ett förslag från Deutsche Bank, rapporterar CNBC.

– Det har tagit århundraden att bygga upp den ekonomiska infrastrukturen kring att jobba på en arbetsplats, säger Luke Templeman, strateg på Deutsche Bank, till CNBC.

Annons

Banken har gjort en egen undersökning som visar att mer än hälften av arbetarna världen över vill jobba hemifrån 2–3 dagar i veckan även efter pandemin.

Deutsche Banks förslag är att de som även efter att rekommendationerna om hemjobb lättats fortsätter arbeta hemifrån minst 2–3 gånger i veckan ska betala fem procents högre skatt.

Enligt bankens egna uträkningar motsvarar det ungefär vad personen skulle spendera på kostnader förknippade med att jobba på en arbetsplats, som pendling och utelunch.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons