Annons
Nyheter

Förslaget: Föräldrar ska kunna vabba mer

Samhälle • Publicerad 1 juni 2022
En förälder ska enligt förslaget kunna följa sin tonåring till tandläkaren och får rätt till ersättning för vab. Arkivbild.Foto: Isabell Höjman/TT

Det ska vid fler situationer än i dag bli möjligt för föräldrar att få ersättning för vård av barn, enligt förslag från regeringens VAB-utredning. Det erfar Sveriges Radio Ekot.

Ett förslag som den särskilda utredaren Marika Lindgren Åsbrink kommer att presentera för socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) på fredag är enligt radion att vårdnadshavare ska kunna följa med barnet när det är upp till 18 år till läkaren eller tandläkaren och få rätt till ersättning för vab. I dag behövs ett intyg från en läkare om att förälderns närvaro var nödvändig om barnet är över tolv år.

Åldersgränsen för att få ersättning för vab för barn som behöver mer hjälp än vanligt för sin ålder föreslås höjas från 16 till 18 år, och en ensamstående förälder som själv blir sjuk föreslås kunna låta någon annan person vabba upp tills att barnet är tolv år, till skillnad från dagens tre år.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons