Annons
Nyheter

Försök att uppliva frihetsdrömmar i Katalonien

Separatister i Katalonien samlades på söndagen för en protest mot det spanska centralstyret i Madrid och runt 150 000 tågade med krav på självständighet.
Spanien • Publicerad 11 september 2022
Omkring 150|000 demonstranter samlades i Barcelona för att kräva självständighet för Katalonien.
Omkring 150|000 demonstranter samlades i Barcelona för att kräva självständighet för Katalonien.Foto: Joan Mateu Parra/AP/TT

Demonstrationen var samtidigt ett försök att ge kraft till en rörelse som falnat den senaste tiden efter de tumultartade försöken att att genomdriva självständighet för fem år sedan.

Omkring 150 000 personer samlades i Barcelona, huvudstad i regionen, med förnyade krav på ökad självständighet.

Annons

Kataloniens nationaldag den 11 september är också en årligt återkommande dag för manifestationer. Protester för fem år sedan samlade en halv miljon följare, medan dagens protester präglas av ökad oenighet inom separatiströrelsen om vilken väg man ska välja i kampen.

Kataloniens regionale ledare Pere Aragonès valde att inte delta sedan en ledande sammanslutning för Kataloniens självständighet, ANC, motsätter sig pågående samtal med centralregimen i Madrid.

ANC:s ledare Dolors Feliu väljer en konfrontativ hållning:

– Om vi väntar på godkännande från den spanska staten så kommer vi ingenstans.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons