Annons
Nyheter

Första domarna mot rattsurf – så stor är boten

Umeå • Publicerad 9 mars 2018
Foto: Erik Nylander/TT

De första domarna mot personer som kör bil med mobilen i handen börjar komma in. En man i Umeå har dömts i tingsrätten för brott mot trafikordningen. Bötesbeloppet landar på 1 500 kronor, skriver Västerbottens-Kuriren.

Det var redan under den nya lagens första dag, den 1 februari, som mannen stoppades av en polispatrull, ertappad med mobiltelefonen i handen. Han erkände brottet.

Annons

Exakt hur stort bötesbeloppet skulle bli har inte varit helt lätt att förutspå eftersom det inte funnits några prejudicerande domar. Om en rattsurfare väljer att överklaga och fallet tas vidare ända till Högsta domstolen skulle en sådan dom kunna sätta ett prejudikat.

Det aviserade beloppet har dock på förhand varit just 1 500 kronor.

2013 blev det olagligt att köra bil med "mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning" om det "inverkar menligt på framförandet av fordonet”. Även då landade bötesbeloppen i tingsrätten på 1 500 kronor.

KB/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons