Annons
Nyheter
Informationslogistik var nyss uppfunnet. Studenterna visste knappt vad som väntade, men den starka företagskopplingen lockade. Nu går de första studenterna ut från en unik högskoleutbildning i Ljungby.
Nyheter • Publicerad 14 januari 2006
Från hela landet. Ingen visste riktigt vad informationslogistik var när de började. Ändå lockade utbildningen studenter från hela landet. Stefan Johansson i förgrunden är en av de få som är från Ljungby. Foto: Lena Gunnarsson
Från hela landet. Ingen visste riktigt vad informationslogistik var när de började. Ändå lockade utbildningen studenter från hela landet. Stefan Johansson i förgrunden är en av de få som är från Ljungby. Foto: Lena GunnarssonFoto: 

- Jag ville ha något unikt, och det fick jag, säger Elin Brusling, en av de 20 studenter som nu fullföljt sin utbildning i informationslogistik efter tre och ett halvt år.

Visst var de försökskaniner i början, det är de alla överens om. Men det har inte enbart varit en nackdel. Att få vara med och

Annons

påverka utbildningen har med facit i hand varit en lärorik erfarenhet.

- Det är inte vem som helst som flyttar till Ljungby till en helt ny utbildning. Jag tror att vi alla är ganska starka personligheter, säger Elin.

Magnus Hellgren, vd för Centrum för informationslogistik, intygar att gruppen varit mycket pådrivande och att utbildningen också reviderades förra året.

Det är en påtagligt nöjd Magnus Hellgren som konstaterar att utbildningen etablerat sig sedan starten 2002. En mycket hög andel av de antagna fullföljer sin utbildning.

Utbildningen är resultatet av ett ovanligt samarbete mellan högskolan,

näringslivet och Ljungby kommun. Den mycket starka kopplingen till näringslivet har gett utbildningen sin prägel - och det är också det som lockat studenterna.

Redan från start har varje student varit knuten till ett partnerföretag. Kopplingen mellan teori och praktik finns hela vägen.

- De lärare som inte varit förankrade i verkligheten har studenterna sågat,

säger Magnus Hellgren.

Den sjätte terminen har studenterna möjlighet att välja mellan utlandsstudier eller projektarbete "i skarpt läge" hos ett partnerföretag.

Annons

Hittade felande länk

Cecilia Storm gjorde som projektarbete en kartläggning av produktionsflödet på Strålfors. Företaget kunde inte leva upp till

sina löften om leveranssäkerhet och det här var ett sätt att hitta den felande länken.

- Cecilias processbeskrivning används fortfarande i företaget, intygar Gustaf Thestrup från Strålfors.

Strålfors tillhörde initiativtagarna till utbildningen och Gustaf Thestrup var projektledare under det första året.

- De här studenterna har en oerhörd möjlighet till inflytande på sina företag.

Kan man då få jobb som informationslogistiker?

Ett par som haft Ikea som partnerföretag har

redan anställning, andra har fått löfte om ett halvår som trainee. Frågan är hur andra arbetsgivare bedömer de kvalifikationer studenterna har.

- Jag frågade en arbetsgivare om de ville ha en tekniker eller någon som såg helheten. Det är helheten vi är bra på, säger Elin Brusling.

Kerstin Haggren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons