Annons
Nyheter

Första majfirande ställs in – hävdar terrorhot

Rysslands främsta fackförbund ställer in de populära första majdemonstrationerna på grund av påstått ökat terrorhot i anknytning till Ukrainas offensiv.
Ryssland • Publicerad 14 april 2023
Första majdemonstrationer i Moskva 2021. Arkivbild.
Första majdemonstrationer i Moskva 2021. Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Ryssland har förstärkt sin retorik kring inhemska hot – i synnerhet efter att en rysk militärbloggare dödades i en explosion på ett kafé i S:t Petersburg i början av april. Ryssland hävdar att Ukraina står bakom attacken.

Första maj är en statlig helgdag i Ryssland.

Annons

En representant för facket meddelar att "det inte kommer att bli några marscher eller demonstrationer i huvudstaden, utan ett högtidligt möte" som ska samla aktiva inom facket. Orsaken sägs vara "den högre hotnivån av terrorism, även i regioner långt från platserna för den speciella militäroperationen."

Myndigheter har också stoppat demonstrationer på Krim, som Ryssland olagligt annekterade 2014. Även segerdagsfirandet den 9 maj ställs in på halvön. Segerdagen firar den sovjetiska segern över Nazityskland 1945 och firas vanligen med militärparader runtom i landet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons