Annons
Nyheter

Första mötet mellan Biden och Bolsonaro

Demokrati och avverkningen i Amazonas var två av ämnena som togs upp när USA:s president Joe Biden och den brasilianske presidenten Jair Bolsonaro möttes för första gången.
USA • Publicerad 10 juni 2022
USA:s president Joe Biden och hans brasilianske kollega Jair Bolsonaro möttes för första gången.
USA:s president Joe Biden och hans brasilianske kollega Jair Bolsonaro möttes för första gången.Foto: Evan Vucci/AP/TT

Enligt tre anonyma brasilianska regeringsföreträdare som nyhetsbyrån AP talat med hade Bolsonaro gått med att delta vid toppmötet Summit of the Americas bara om han fick ett privat möte med Biden och om den amerikanske presidenten inte konfronterade honom i känsliga frågor som avverkningen och hans ifrågasättande av det brasilianska valsystemet.

Lovordade demokratin

I alla fall under den offentliga delen av samtalet undvek Biden att uttrycka sig alltför kritiskt. I stället lovordade han Brasiliens "livfulla, inkluderande demokrati och starka valinstitutioner".

Annons

Brasilien går till val i höst och Bolsonaro har vid upprepade tillfällen ifrågasatt systemet på ett sätt som analytiker tolkar som ett sätt att försöka så tvivel kring resultatet om han förlorar i oktober.

Bolsonaro svarade att han önskar sig ett "ärligt, rent, transparent" val och tillade:

– Jag tillträdde genom demokrati och och jag är övertygad om att när jag lämnar min post kommer det också att ske på demokratisk väg.

Berömde Bolsonaro

Som presidentkandidat kritiserade Biden ofta Brasilien för den ökande avverkningen, men sedan han tillträtt har Bolsonaros regering ansträngt sig för att visa att man vill begränsa skadorna.

Men data visar att avverkningen det senaste året varit den värsta på 15 år. Bolsonaro har också lovat att etablera gruvdrift och andra industrier i Amazonas.

När Biden berömde Bolsonaro för hur han agerat för regnskogen påpekade han också att det finns mer att göra. Bolsonaros svar blev defensivt:

– Ibland upplever vi att vår suveränitet är hotad i den delen av landet. Men faktum är att Brasilien gör ett mycket bra jobb med att bevara sitt territorium.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons