Annons
Nyheter

Första nya partiet i riksdagen på 70 år

När miljöpartiet fick plats i riksdagen år 1988 skrevs politisk historia. Det var första gången på 70 år ett nytt parti tog sig in i riksdagen av egen kraft. Mp blev också historiskt genom att vara det första att åka ur.
Nyheter • Publicerad 8 juni 2006

De första valen efter bildandet 1981 blev bakslag; bara 1,65 och 1,5 procent av rösterna fick mp i mitten av 1980-talet, det vill säga mellan 84 000 och 92 000 röster.

Miljöfrågorna dominerade 1988 var det 296 935 personer röstade på de gröna i det så kallade sälvalet. Med 5,53 procent kom de därmed över

Annons

4-procentspärren och till riksdagen.

Orsaken till framgången var, enligt Mats Svegfors, att miljöfrågorna så dominerade debatten då och att väljarna prioriterade dem.

Men han pekar också på att miljöpartiet dök upp mitt emellan höger och vänster, och att väljarna blivit trötta på misslyckanden från båda kanterna. Känslan av antietablissemang fanns där och kunde kanaliseras via miljöpartiet.

Men de senaste årens samarbete med socialdemokraterna och vänsterpartiet har placerat dem på vänsterkanten. Trots det har mp gjort vissa uppgörelser med de borgerliga; senast tog man ställning för friskolor.

I cirka 15 kommuner i landet regerar mp också tillsammans med borgerliga partier.

De gröna blev inte bara historiska genom att vara första nya partiet i riksdagen på 70 år. De blev också de första att åka ut; det skedde vid nästa val, alltså 1991 då endast 3,4 procent av svenskarna gav mp sina röster.

Stefan Leo
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons