Annons
Nyheter

Japansk "postsond" till månen har lyft

Världens första privatägda månlandare är nu på väg. Hakuto-R M1 lyfte från Florida tidigt på söndagsmorgonen. Företaget bakom satsar på att etablera ett slags post- och leveranstjänst till månen.
Rymden • Publicerad 11 december 2022
Medarbetarre vid japanska Ispace tittar på uppskjutningen.
Medarbetarre vid japanska Ispace tittar på uppskjutningen.Foto: Kyodo/Reuters/TT
Den emiratiska månbilen som nu är på väg syns här på skärmen vid ett tidigare planeringsmöte i Dubai.
Den emiratiska månbilen som nu är på väg syns här på skärmen vid ett tidigare planeringsmöte i Dubai.Foto: Förenade arabemiratens premiärministerstab/AP

– Nu gryr månekonomin, sade Takeshi Hakamada, grundare av och vd på företaget Ispace, i webbsändningen från raketuppskjutningen.

Han har lyckats locka ett antal japanska storföretag att satsa pengar på Hakuto-expeditionerna, som syftar till att tjäna pengar på att leverera material till månen. Denna sektor väntas ta fart nu när bland andra amerikanska Nasa planerar att bygga upp en bas på vår grannhimlakropp.

Billigare resor

Annons

Turerna är inte bemannade, utan ombord på Hakuto-R M1 finns månbilar och robotar från Japan och Förenade arabemiraten. Hakuto betyder "vita kaninen", eftersom det enligt japanska sägner bor en vit kanin på månen.

Liksom Elon Musks rymdföretag Space X siktar Ispace på resurssnåla turer som är effektivare och därmed billigare än konkurrenternas. Ett exempel på det är att Hakuto tar nästan fem månader på sig att nå månen. Det kan jämföras med fem dygn för Nasas Artemis 1, som sköts upp i november.

Frågan är därför om Ispace verkligen blir först som privat företag att klara av en kontrollerad landning på månen. De amerikanska utmanarna Astrobotic Technology och Intuitive Machines skickar upp sina månlandare först i början av nästa år, men de kan ändå hinna fram först.

Förstördes vid landning

En faktor som inte ska underskattas är dessutom de tekniska riskerna med att faktiskt landa. Det har ett antal expeditioner misslyckats med genom åren. Bland de senare finns israeliska Space IL, som gjorde en liknande satsning 2019 då sonden Beresheet skickades upp med en Space X-raket.

Men det slutade med förskräckelse då Beresheet inte bromsade in som den skulle, utan nådde månens yta i hastigheten 500 kilometer i timmen, och därmed totalförstördes.

Tillbaka på jorden

Artemis 1:s månfarkost Orion landade senare under söndagen på jorden efter sin färd runt månen. Med ett stort plask landade Orion i Stilla havet utanför Mexikos västkust.

Orion ska de kommande åren ta människor till månen under Artemisprogrammet, och den obemannade premiärfärden gjordes för att testa om farkosten är säker. Orion landade dock inte på månen, utan låg bara i omloppsbana och kom som närmast cirka 130 kilometer från månens yta.

På söndagen var det även exakt 50 år sedan människan senast landade på månen, med Nasas Apollo 17-expedition.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons