GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Förstod inte att körkort behövdes – frias

Brott • Publicerad 22 maj 2022
Norrköpings tingsrätt friar en man i 20-årsåldern eftersom han inte förstod att han behövde körkort för att köra moped klass 1. Arkivbild.
Norrköpings tingsrätt friar en man i 20-årsåldern eftersom han inte förstod att han behövde körkort för att köra moped klass 1. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

En man i 20-årsåldern frias av Norrköpings tingsrätt – trots att han kört en moped klass 1 utan körkort, skriver Norrköpings-Tidningar.

Tingsrätten slår fast att mannen inte var medveten om att han var tvungen att ha körkort och därför inte uppsåtligen brutit mot lagen.

Mannen säger att han tog kontakt med Transportstyrelsen för att fråga om det behövdes körkort och fick då svaret att så inte var fallet eftersom han var över 18 år. Han ska inte ha känt till att det fanns olika klasser av mopeder, uppger han.

Tingsrätten väger in mannens mentala förmåga och att han står under förvaltarskap i sitt beslut.

Det faktum att mannen själv sökte upp polisen för att anmäla att hans mopedhjälm hade stulits och att han på eget initiativ visade upp sitt ägarbevis på klass 1-mopeden talar för att han inte förstod att han hade begått ett regelbrott, enligt tingsrätten.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.