Annons
Nyheter

Försvann för 20 år sedan – nu kan mordet lösas

Mordet på en ung kvinna som gäckat polisen i decennier kan vara på väg mot en lösning.
– Det viktigaste för kvinnans familj är att få svar på vad som hänt under hennes sista tid i livet, säger familjens målsägandebiträde Vlora Tamté.
Brott • Publicerad 2 augusti 2023
Bild från fyndplatsen på en byggarbetsplats i i Nordanå, öster om Malmö. Bild från polisens förundersökning.
Bild från fyndplatsen på en byggarbetsplats i i Nordanå, öster om Malmö. Bild från polisens förundersökning.Foto: Polisen/TT

I början av 2003 anmäldes en 18-årig kvinna från Malmö försvunnen. Ingen hade hört från henne sedan ett par dagar före jul. Under hösten fann sedan svampplockare av en slump ett kvinnohuvud i Bokskogen utanför Svedala som senare visade sig tillhöra den försvunna kvinnan.

Resten av kroppen förblev dock spårlöst försvunnen fram till 2017, då ett nytt fynd gjordes vid en byggarbetsplats i Nordanå utanför Malmö.

Annons

Den unga kvinnans expojkvän och hans vänner har från början misstänkts för att ha skjutit ihjäl henne. Men det har aldrig funnits tillräckligt med bevis för att väcka åtal och slutligen fälla någon av dem.

Stark bevisning

Men nu kan det komma att ändras. Två decennier senare, i början av december 2022, greps kvinnans expojkvän en andra gång. Och nyligen, i slutet av juli, väcktes åtal och den här gången bedöms bevisen vara tillräckligt starka.

Kammaråklagare Tomas Olvmyr har tidigare pekat på avgörande framsteg i utredningen som grund för åtalet:

"Ett genombrott skedde, enligt min uppfattning, när forensisk expertis 2017 bedömt att kvinnan skjutits. Detta i kombination med att flera olika personer fått berättat för sig av den misstänkte mannen och andra personer vad som hände i den åtalade mannens lägenhet.", skrev Tomas Olvmyr i ett pressmeddelande i samband med åtalet.

"Jag bedömer att det finns stark bevisning för vad som hänt. Det finns till exempel en omfattande skriftlig och muntlig bevisning och i slutändan kommer det vara upp till domstolen att bedöma utgången".

Väntat på svar i över 20 år

Vlora Tamté är målsägande för kvinnans kvarlevande familj bestående av hennes mamma, pappa och två bröder.

Det viktigaste för familjen är enligt Vlora Tamté att få svar på vad som hände under den sista tiden i kvinnans liv.

– - De har gått omkring i ovetskap i över 20 år nu. De har väntat på att det ska komma upp något som visar vad som har hänt och de hoppas att den här rättegången kan bli ett avslut. De vill ha svar på sina frågor, och det är i stort sett det som jag kan säga i nuläget.

Kvinnans expojkvän, som i dag är 42 år gammal, står åtalad för mord. Han har i huvudsak inte uttalat sig i utredningar under 2022 och 2023, förutom att konsekvent neka till brott.

I ett förhör från december 2022 säger mannen att han skulle komma ihåg om han tagit någon annan människas liv, och att han aldrig gjort det – varken oavsiktligt eller medvetet.

Rättegången i Malmö tingsrätt inleds på onsdagen och väntas pågå fram till den 18 augusti.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons