Annons
Nyheter

Försvaret nobbar vindkraftssatsning på Åland

Finland • Publicerad 11 januari 2023
Finländska Försvarsmakten vill inte ha vindkraftverk söder om Åland. På bilden vindkraftverk vid Öresundsbron. Arkivbild.
Finländska Försvarsmakten vill inte ha vindkraftverk söder om Åland. På bilden vindkraftverk vid Öresundsbron. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Finland planerar stora satsningar på vindkraftverk i havet norr och söder om Åland, satsningar som motsvarar tre kärnkraftverk. Men 334 vindkraftverk i syd får nobben av Försvarsmakten.

Platsen är blåsig och ligger mittemellan Stockholmsområdet och södra Finland.

Annons

– I dagsläget vill Försvarsmakten inte ha vindkraftverk där, säger Jussi Karhila vid huvudstaben till Hufvudstadsbladet.

Motiveringen är "nationella försvarsskäl". Det handlar bland annat om att militärens övervakningsutrustning inte kan "se" vad som finns bakom de höga vindkraftverken.

– Vi lever i fredstid, men vi ser vad som händer i Ukraina. Vi måste förbereda oss på att vi ser allt som händer i luften, på havet och under ytan, säger Karhila.

Kring 300 av vindkraftverken skulle ha uppförts av det svenska energibolaget OX2. Drygt 600 andra åländska vindkraftsprojekt fick under fjolåret försvarets godkännande, enligt tidningen Åland.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons