Annons
Nyheter

Maktelit byts ut under etiopisk konflikt

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed har petat landets försvarschef, underrättelsechef och utrikesminister.
Beskedet kommer samtidigt som den militära konflikten i den nordliga regionen Tigray fördjupas med fortsatta flygbombningar.
Etiopien • Publicerad 8 november 2020
Premiärminister Abiy Ahmed, tidigare mottagare av Nobels fredspris, under ett videotal i FN i september.
Premiärminister Abiy Ahmed, tidigare mottagare av Nobels fredspris, under ett videotal i FN i september.Foto: AP/TT

Tigrays regionpresident, Debretsion Gebremichael, efterlyste på söndagen eldupphör och förhandlingar med regeringen. Han tillade att regimens mandat över Tigray nu är över, och att regionens militär fortsätter att försvara sig mot de federala styrkorna till dess att regeringen i Addis Abeba gått med på att mötas i förhandlingar med regionstyret, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Debretsion Gebremichael är ordförande i det inflytelserika partiet TPLF, som styrde landet i årtionden, fram till 2018 då Abiy Ahmed tillträdde som premiärminister.

Vårdas för skottskador

Annons

Antalet skadade och döda stiger i den väpnade konflikten, som bröt ut i onsdags sedan premiärministern anklagat militären i Tigray för att ha attackerat federala styrkor.

Nästan 100 regeringssoldater har vårdats för skottskador på ett sjukhus i Amhara-regionen, som gränsar till Tigray, uppger en läkare för nyhetsbyrån AFP.

– Vi har haft 98 fall. Alla har varit soldater från den nationella armén, säger läkaren.

Sedan i torsdags har hjälparbetare i Amhara räknat till nära tio döda och runt 140 skadade.

Enligt diplomater, regionala säkerhetschefer och hjälparbetare har striderna spridit sig i Tigrays nordvästra delar och mot gränsen till Amhararegionen där ambulanser med skadade trafikerar vägarna i gränsområdet.

Tidigare maktcentrum

Under nästan tre decennier var det från Tigray den etiopiska makten utgick. Landet styrdes då av TPLF-regimen som främst representerade folkgruppen tigreaner. Efter den protestvåg som 2018 förde premiärminister Abiy Ahmed till makten har tigreanernas makt decimerats – och de etniska spänningarna ökat.

I september hölls regionala val i Tigray, trots att den federala regeringen förklarat omröstningen olaglig.

Tigrayregionens ledare och Etiopiens regering har efter det omtvistade valet anklagat varandra för att ha planerat attacker.

Etiopiens arméstabschef ersattes på söndagen med den tidigare biträdande chefen Berhanu Jula. Under söndagen utsågs också, utan vidare förklaring, en ny utrikesminister, underrättelsechef, polischef och biträdande militärchef.

Demeke Mekonnen, tidigare biträdande premiärminister blir ny utrikesminister, medan Temesgen Tiruneh, tidigare regionpresident i Amhara, blir ny underrättelsechef, skriver Reuters.

Annons

Fakta: Tigray

Tigray ligger i norra Etiopien och har omkring 5 miljoner invånare (2012)

Huvudstad är Mekele.

Regionen utgjorde tillsammans Afarregionen (som bröt sig loss 1991) och delar av Eritrea kärnlandet i det äldsta Etiopien.

Stommen i den gerilla som störtade diktatorn Mengistus regim 1991 utgjordes av tigreaner, och statsledningen i dagens Etiopien domineras än i dag av tigreaner.

Källa: Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons