Annons
Nyheter

Försvarsmakten vill ha vaccinförtur

Vaccin • Publicerad 8 maj 2021
Försvarsmakten vill vaccinera personal som tjänstgör utomlands, som här i Mali. Arkivbild.
Försvarsmakten vill vaccinera personal som tjänstgör utomlands, som här i Mali. Arkivbild.Foto: Richard Kjaergaard/Försvarsmakten

Militär som tjänstgör utomlands bör få gå före i vaccinkön. Det anser Försvarsmakten som bett regeringen om lov att få vaccinera personal som ska skickas utomlands, uppger TV4 Nyheterna.

Men det är kalla handen från Folkhälsomyndigheten.

Annons

– Vi ser inte att det här är möjligt för tillfället. Det här styrs helt av hälso- och sjukvårdslagen, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef för Folkhälsomyndigheten till TV4.

De flesta av de 294 svenska soldater som för närvarande tjänstgör utomlands är stationerade i Mali. Till skillnad från andra länders soldater är de svenska inte vaccinerade mot Covid-19.

Region Stockholm har gett ett eget klartecken och utfärdat 50-tal doser till Försvarsmakten.

– Jag har svårt att se att det här begränsade avtalet doser skulle göra en skillnad. Det här är personal som i beslut av regeringen och riksdagen tjänstgör i de mest farliga miljöerna man kan tänka sig. Vi borde prioritera den personalen, säger Michael Claesson, insatschef i Försvarsmakten, till TV4 Nyheterna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons