Annons

Försvarsmusklerna spänns i Bryssel

Tio år efter mottagandet av Nobels fredspris är krig och försvar plötsligt högsta prioritet i EU.
– Vi behöver en större och starkare försvarsindustri, fastslår utrikeschefen Josep Borrell i skuggan av Rysslands krig i Ukraina.
EU • Publicerad 11 maj 2023
EU:s utrikeschef Josep Borrell. Arkivbild.
EU:s utrikeschef Josep Borrell. Arkivbild.Foto: Olivier Hoslet/AP/TT
Saabs vd Micael Johansson. Arkivbild.
Saabs vd Micael Johansson. Arkivbild.Foto: Magnus Andersson/TT
Ukrainska soldater beskådar en Leopard-stridsvagn på den armébas i tyska Klietz där de utbildas i hantering av stridsvagnarna. Arkivbild.
Ukrainska soldater beskådar en Leopard-stridsvagn på den armébas i tyska Klietz där de utbildas i hantering av stridsvagnarna. Arkivbild.Foto: Klaus-Dietmar Gabbert/AP/TT

Det är absolut ingen krisbransch som samlas när försvars- och säkerhetsindustrins europeiska branschorganisation ASD håller stormöte i det eleganta Egmontpalatset i centrala Bryssel.

Vapen och ammunition har blivit hårdvaluta efter Rysslands förnyade attack på Ukraina. Både i EU och Nato har militär upprustning och nyutveckling hamnat högst upp på agendan.

Annons

– Den europeiska försvarsindustrin måste gå in i ett krigsekonomiläge, talar EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton i ett inspelat inledningsanförande till ASD-mötet.

Ökad produktion

Breton har rest runt mellan vapenfabriker i hela EU och nyligen lagt fram sitt förslag om steg tre i vårens stora stödplan för att hjälpa Ukraina, men också EU-länderna själva, med mer ammunition.

Motsvarande fem miljarder kronor ska lösgöras för att få fart på produktionen, samtidigt som medlemsländerna också ska kunna använda pengar som annars öronmärkts för regionalutveckling och stöd efter coronapandemin för att hjälpa sin försvarsindustri.

Ett av målen är att förse Ukraina med en miljon artillerigranater inom ett år. Siffran är hög – men inte omöjlig att nå, konstaterar Saabs vd Micael Johansson i ett av panelsamtalen vid ASD-mötet.

– Vi kan troligen, tidigt 2025, få fram 400 000 enheter av olika slag bara från vårt företag i västra Sverige. Så det är möjligt, absolut, säger Johansson.

"Ny verklighet"

Att EU blivit så försvarsfokuserat, trots att man genom åren flitigt stoltserat med att vara ett fredsprojekt, har samtidigt medfört en viss kritik.

Bland deltagarna på ASD-mötet råder det dock ingen tvekan om vad som är rätt.

– Världen står inför en ny verklighet. Vårt krig med Ryssland är ingen lokal sammandrabbning, det här är en kamp mellan civilisationer, talar Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov i ett inspelat budskap till deltagarna.

EU:s utrikeschef Borrell får i sin tur en bister klang i rösten när han talar om den kritik han får, framför allt från vänster, om att västvärlden förlänger kriget.

– Ja, vi förlänger kriget så att Ukraina kan försvara sig. De förstår inte att om vi slutar att stödja Ukraina så kommer landet att upphöra som självständig nation, säger Borrell.

Kamp om personal

Annons

Å andra sidan har Rysslands våldsamma agerande i Ukraina också fått många att ändra åsikt åt andra hållet.

Det har fått positiva konsekvenser för ett av försvarsindustrins bekymmer när man nu snabbt behöver öka sin kapacitet: jakten på utbildad arbetskraft.

– Det är en kamp om de kunniga, ja. Men det är fascinerande att se hur väckarklockan har ringt ute i samhället, som börjat förstå att det vi står för faktiskt är ganska viktigt. Ungdomar tittar inte bara på att vi är ett högteknologiföretag utan att vi också spelar en roll i att försvara landet, säger Saab-chefen Micael Johansson till TT och andra journalister på ASD-mötet i Bryssel.

Rättad: I en tidigare version angavs felaktig typ av enheter i Micael Johanssons citat om vad Saab kan få fram.

Fakta: EU:s Asap-satsning

EU-kommissionens förslag om ökad ammunitionsproduktion har döpts till Asap – på engelska Act in Support of Ammunition Production. 500 miljoner euro öronmärks för att stötta försvarsindustrin, samtidigt som man räknar med att ytterligare 500 miljoner kan frigöras från EU:s regionalstödsfond och stödfonden efter coronapandemin, RRF.

EU-parlamentet har tidigare i veckan beslutat att snabbehandla frågan och hoppas kunna ge sitt klartecken redan till månadsskiftet.

Förslaget är tredje delen i EU:s trestegsraket för att hjälpa Ukraina – och medlemsländerna själva – på ammunitionsfronten.

Steg ett är att ordna ammunition för en miljard euro till Ukraina från EU-ländernas egna lager.

Steg två är att gemensamt upphandla ammunition till Ukraina för ytterligare en miljard euro.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons