Annons
Nyheter

Komplicerad brand i kemifabrik släckt

Branden i Borealis anläggning i Stenungsund är nu släckt och faran för allmänheten är över.
Enligt företaget skadades ingen i branden, som ska ha startat i en havererad kompressor.
Brand • Publicerad 10 maj 2020
En större brand utbröt på lördagskvällen på Borealis industrianläggning i Stenungsund.
En större brand utbröt på lördagskvällen på Borealis industrianläggning i Stenungsund.Foto: Mikael Berglund/TT

Strax efter klockan 6 meddelande räddningstjänsten att branden vid industrianläggningen i Stenungsund var släckt. Ett par timmar senare, strax före klockan 9 på söndagsmorgonen, har räddningstjänsten avslutat sitt arbete på platsen.

– Vi har lämnat helt och hållet, industrin sköter resten nu, säger Mats Gränsmark vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Annons

Branden utbröt vid 21-tiden på lördagen och så sent som vid 4-tiden på söndagsmorgonen var branden fortfarande inte under kontroll. Ett 20-tal enheter från räddningstjänsten och industribrandkåren var inblandade i släckningsarbetet.

Orsaken uppges vara en kompressor som havererade.

Enligt Niclas Fogelqvist vid räddningstjänsten i Storgöteborg var branden "komplicerad" och krävde ett långvarigt släckningsarbete.

Tillverkar plast

På den så kallade krackeranläggningen tillverkas främst eten och propen, som används som råvara i bland annat den närliggande polyetenanläggningen.

Ledningsgruppen och annan expertis samlades under kvällen och natten i nödlägescentralen på fabriksområdet, berättade kommunikatören Maria Bildtmark.

– Det vi varit noga med är att se så att vår personal är säker, och det fick vi reda på rätt tidigt från räddningstjänsten, sade hon under natten.

TT: Har ni bilden klar av vad det är som hänt?

– Nej, det har vi inte än. Nu är det räddningstjänsten som är inne som ser till att få bukt med händelsen. Sedan får vi titta på var och hur och konsekvenserna, säger hon.

Lågor och rök

De lågor som syntes på långt håll från anläggningen kommer från så kallad fackling, som är ett säkerhetssystem. Normalt tillsätts enligt företaget ånga för att undvika sotning, men ångpannorna stod stilla, vilket gjorde att röken bolmade svart

Ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) skickades ut, där boende i området​ uppmanades att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och​ ventilation.

Annons

– Rökpelaren har inte enbart med branden att göra, det är facklorna som förbränner överflödsgaser också som står och brinner. Det gör de alltid, sade Dan Lindqvist vid räddningstjänsten tidigt under natten.

I samband med att branden var släckt meddelade räddningstjänsten att man också dragit tillbaka VMA:t.

Rättelse: I en tidigare version angavs felaktigt att polyeten tillverkas i krackeranläggningen. Där tillverkas i stället råvaran som används vid den närliggande polyetenanläggningen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons