Annons
Nyheter

Fortsatt coronaeffekt på bostadsmarknaden

En andra våg av coronpandemin har inte fått någon negativ effekt på bostadsmarknaden.
Snarare tvärtom.
Priserna fortsätter att stiga i november månad.
Bostäder • Publicerad 8 december 2020
Lägenhetspriserna fortsätter att stiga i november. Arkivbild.
Lägenhetspriserna fortsätter att stiga i november. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Skärpta restriktioner, kraftigt ökade smittotal och ny ekonomisk oro har blivit ett faktum under senhösten. Men precis som under sommaren är bostadsmarknaden oberörd och det är fortfarande fördel säljarna.

I november steg priserna på lägenheter med en procent i riket på månadsbasis och i Storstockholm var lyftet två procent.

Annons

– Det har nu varit ett antal månader där bostadsmarknaden varit ovanligt pigg och stark, säger Hans Flink, försäljningschef vid Svensk Mäklarstatistik till TT.

En viss nedgång

Med undantag för en viss nedgång i våras när pandemin bröt ut har lägenhetspriserna fortsatt att stiga. Ett litet trendbrott kan dock märkas i november. När det gäller villapriserna som följt samma mönster som lägenheterna tidigare noteras nu oförändrade priser i riket medan i alla tre storstadsområden går priserna upp med en procent.

Den generella utvecklingen hänger dock samman med coronapandemins allmänna konsekvenser, poängterar Hans Flink. Det som tidigare enbart var ett boende är i dessa tider nu även en arbetsplats för många.

– Man söker en annan typ av boende där man också vill kunna ha plats för en hygglig arbetsplats. Det är därför vi ser en sådan fortsatt efterfrågan på tre- och fyrarummare liksom exempelvis radhus och villor.

Ytterligare ett bevis för att bostadsmarknaden står emot är antalet försäljningar.

Fritidshusmarknaden glödhet

Under november såldes nästan 11 000 bostadsrätter vilket är sex procent fler än samma månad förra året.

Även fritidshusmarknaden där priserna på årsbasis stigit med tolv procent är ett bevis för en förändrad syn.

– Fritidshus har tidigare setts lite som ett lyxboende eller sekundärboende och inte lika viktigt. Nu har det blivit mera prioriterat, från något "man kanske ska ha" till "nu måste man ha ett sådant".

Det som nu skulle kunna få bostadsmarknaden under 2021 att vända tvärt nedåt enligt Hans Flinck är utvecklingen på arbetsmarknaden.

I den senaste veckostatistiken från Arbetsförmedlingen låg arbetslösheten stilla på 8,7 procent förra veckan men en tydlig nedgång skulle få omedelbara konsekvenser även på bostadsmarknaden.

– Det som är kännbart för hushållen är om permitteringarna ökar eller ännu värre, om det blir uppsägningar. Då kommer bostadspriserna att sjunka.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons