Annons
Nyheter

Fortsatt finansiering av hågkomstresor

Politik • Publicerad 12 december 2022
Kulturminister Parisa Liljestrand (M) och jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L).
Kulturminister Parisa Liljestrand (M) och jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L).Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen presenterade på måndagen satsningar på åtgärder mot antisemitism.

– Vi aviserar det första steget i en ambitionshöjning i arbetet mot antisemitism, sade kulturminister Parisa Liljestrand (M) vid en pressträff.

Annons

Bland annat förlänger regeringen anslaget på sex miljoner kronor för att under 2023 finansiera hågkomstresor till minnesplatser för Förintelsen. Finansieringen till Stiftelsen Judiska museet ska också fortsätta.

Regeringen lägger även tre miljoner kronor på att sprida en svenskspråkig version av en interaktiv installation, med vilken man kan tala med överlevande från Förintelsen, även om de har gått bort.

– Kampen mot antisemitism är högt prioriterad för hela regeringen, sade Liljestrand.

– Vi måste tala klarspråk om vad det är för problem vi adresserar. Antisemitismen är unik i det att den förenar och mobiliserar tre grupper med våldskapital: extremvänstern, extremhögern och radikal islamism.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons