Annons
Nyheter

Fortsatt ja till att ställa nyfödda i skolkö

Regeringen går på ytterligare ett bakslag i riksdagen om ändrade regler för friskolor.
De borgerliga och SD vägrar att ta bort kötid som urvalsgrund för plats på friskolor. Partierna säger även nej till förslaget att skolor ska verka för en allsidig social sammansättning bland eleverna.
Politik • Publicerad 10 juni 2022
Skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) går mot ännu en förlust i riksdagen i frågan om ändrade regler för friskolor. En majoritet vill att friskolor ska fortsätta att ha kötid som urval för plats. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det står klart sedan partierna i utbildningsutskottet har bestämt sig var de står i fråga om regeringens proposition Ett likvärdigt skolval. Den innehåller förslag för att göra barns och föräldrars val av skola mer rättvist och likvärdigt samt, enligt regeringen, förslag som kan minska skolsegregationen och ge alla barn en chans till utbildning på lika villkor.

Går emot

Men en majoritet i utskottet med Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna går emot de allra flesta förslagen. Bara de som gäller urval till resursskolor finner nåd, där ska behov väga tyngst när skolorna ger elever plats.

Annons

Däremot säger majoriteten nej till att friskolor inte ska få ha kötid som urval för barn som vill ha en plats. Det skulle inskränka det fria skolvalet, anser de borgerliga och SD.

Regeringen har motiverat sitt förslag med att kötid tvärtom begränsar barns och föräldrars möjligheter att välja skola. Istället gynnar kötid familjer där föräldrarna ställer barn i kö redan på BB och minskar möjligheterna för barn vars föräldrar inte är så förutseende eller som flyttar till en ny stad eller område där platserna redan är paxade.

För otydligt

Majoriteten anser också att regeringens förslag om att skolor och rektorer ska verka för en allsidig social sammansättning är för otydligt och minskar valfriheten.

Utskottet uppmanar regeringen att återkomma med ett nytt förslag om urvalskriterier för skolval och gör klart att kötid måste finnas med.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons