Annons
Nyheter

Fortsatt ökande antal covid 19-fall

Coronasmittspridningen har ökat i Sverige under de senaste veckorna, enligt Folkhälsomyndigheten. Globalt minskar dock fallen något.
Coronaviruset • Publicerad 16 december 2021
Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, är med på dagens myndighetsgemensamma presskonferens om läget under coronapandemin. Arkivbild.
Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, är med på dagens myndighetsgemensamma presskonferens om läget under coronapandemin. Arkivbild.Foto: Duygu Getiren/TT

Ökningen i Sverige var under förra veckan drygt 30 procent.

– Den halva veckan som vi är i nu, har vi en fortsatt ökning. Möjligen inte lika stor, omkring 20 procent. Men ett fortsatt ökande antal fall i landet, det är nog det vi får räkna med ett tag till, säger Britta Björkholm, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten, på en pressträff.

Annons

Inläggningarna för covid-19 på landets intensivvårdsavdelningar (IVA) steg med 40 patienter under vecka 47 som är den senaste inrapporteringsveckan, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Vi ser en långsam ökning här, vi har en rejäl eftersläpning eftersom rapporteringen släpar efter jämfört med fallrapporteringen. Det är också så att trycket på IVA kommer några veckor efter det att smittspridningen har ökat, säger Björkholm.

Globalt minskar de bekräftade fallen av covid-19 något.

– Det är många länder som haft väldigt hög smittspridning under en period som nu har vänt och passerat toppen. Det är stora länder som Tyskland bland annat, det gör att fallen i EU minskar något, säger Björkholm.

Fakta: Nästan var fjärde vuxen fått tredje dos

Totalt har 15 226 personer med bekräftad covid-19 avlidit i Sverige, enligt den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten.

7 313 144 personer (tolv år och äldre) har fått två vaccindoser mot covid-19, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 80,9 procent av befolkningen i åldersgruppen tolv år och äldre.

Så här långt har 1 927 627 personer, 18 år och äldre, fått en tredje dos, vilket motsvarar 23,2 procent av befolkningen i den åldersgruppen.

Sammanlagt har 1 246 755 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19 under pandemin.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons