Annons
Nyheter

Förvaltare lurade utsatta på mer än en miljon

En man som varit kommunal förvaltare, för personer i behov av hjälp, tog i stället en del av deras pengar.
Nu döms han för över 400 fall av grov förskingring, och 87 fall av grov trolöshet mot huvudman. Straffet blir 2,5 års fängelse.
Brott • Publicerad 2 juni 2022
En kommunal förvaltare döms av Göteborgs tingsrätt till två och ett halvt års fängelse för bland annat över 400 fall av grov förskingring. Arkivbild.
En kommunal förvaltare döms av Göteborgs tingsrätt till två och ett halvt års fängelse för bland annat över 400 fall av grov förskingring. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

I domen från Göteborgs tingsrätt finns 28 brottsoffer, som blev av med sammanlagt cirka 1,4 miljoner kronor genom mannens agerande.

Tingsrätten framhåller att brotten begåtts ”med systematik mot särskilt utsatta personer", skriver lokala medier.

Annons

Att få en förvaltare är en tvångsåtgärd för personer som, på grund av sjukdom eller annat, inte bedöms kunna ta hand om sin egen ekonomi. Det är en skarpare åtgärd än att få en god man – som är frivilligt.

Brotten upptäcktes under förvaltarens semester för några år sedan, då en kollega började ana oråd. Inom kort blev mannen avskedad från sitt heltidsjobb på kommunen.

Pengarna har bland annat gått till resor, restaurangbesök och elektronik.

– Impulsgrejer. Förmodligen har jag inte haft tillräckligt med pengar själv, just då, har mannen sagt i förhör, enligt GT.

Mannen har också uppgett att han är medveten om vad han gjort, och att han mått dåligt över det, skriver Göteborgs-Posten.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons