Annons
Nyheter

Framgång för läkemedel mot fetma

Personer med fetma som fick ett läkemedel mot diabetes lyckades gå ner ordentligt i vikt, enligt en ny studie. Svenska experter är imponerade av resultat som kan jämföras med fetmakirurgi.
Hälsa • Publicerad 12 juni 2022
Personer med obesitas som fick injektion med ett diabetesläkemedel en gång i veckan gick ner betydligt mer i vikt än patienter som fick en verkningslös behandling i en ny studie.
Personer med obesitas som fick injektion med ett diabetesläkemedel en gång i veckan gick ner betydligt mer i vikt än patienter som fick en verkningslös behandling i en ny studie.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ylva Trolle Lagerros, läkare och expert inom obesitas, är väldigt imponerad av vilken effekt diabetesläkemedlet hade på vikten hos studiedeltagarna.
Ylva Trolle Lagerros, läkare och expert inom obesitas, är väldigt imponerad av vilken effekt diabetesläkemedlet hade på vikten hos studiedeltagarna.Foto: Privat/TT

— Det är imponerande resultat som slår alla andra läkemedel vi har i nuläget. Det inger hopp om ännu bättre möjligheter till effektiva behandlingar för obesitas, säger Ylva Trolle Lagerros, överläkare vid Överviktscentrum vid Akademiskt specialcentrum i Stockholm och docent vid Karolinska institutet.

Obesitas, eller fetma, är ett av de största folkhälsoproblemen i världen. Sjukdomen ökar risken för andra sjukdomar, bland annat diabetes och hjärt-kärlsjukdomar, liksom för flera typer av cancer.

Kirurgi inte för alla

Annons

Den mest effektiva behandlingen är kirurgi där magsäcken förminskas, i kombination med ändrade levnadsvanor. Men fetmakirurgi lämpar sig inte för alla. Många drömmer därför om läkemedel som är mer effektiva än de som finns i dag.

— Det kan handla om att kirurgi är för riskabelt eller att patienten kanske inte vill. Det är ett stort beslut att operera bort en del av sin magsäck och det krävs att du tar vitaminer och mineraler livet ut. Nu har vi ett läkemedel som på riktigt kan ta upp kampen mot kirurgin, säger Ylva Trolle Lagerros.

Deltagarna i studien hade kroppsmasseindex (BMI) på 38 i snitt. De lottades till att en gång i veckan antingen få en injektion med läkemedlet tirazepatid eller placebo, det vill säga en verkningslös behandling. Alla uppmanades att äta en kalorireducerad kost och att ägna sig åt fysisk aktivitet minst 150 minuter i veckan.

Efter 72 veckor hade de som fick läkemedlet gått ner mellan 15 och 21 procent av sin vikt. I placebogruppen var viktnedgången i snitt inte mer än 3,1 procent.

Nytt sätt att behandla

Även Per Hellström, senior professor i gastroenterologi vid Uppsala universitet, är imponerad av resultaten. Han tror att det kan öppna för en ny syn på hur övervikt och obesitas ska behandlas.

— Det är inte omöjligt att vi kommer att behandla de som ligger i riskzonen för obesitas med läkemedel. I dag är behandlingen av riskpatienter inriktad på blodfetter och blodtryck men vi kanske ska rikta in oss på viktnedgång redan tidigt. Då kanske vi kommer åt boven i dramat, säger han.

Tirazepatid liknar hormoner som finns naturligt i kroppen och fungerar bland annat genom att magsäcken töms mer sällan och genom att minska hungerkänslorna. Läkemedlet är inte godkänt i Europa men i USA är det godkänt som ett läkemedel för behandling av diabetes typ-2. Även om det blir godkänt här återstår frågan om svenska myndigheter kommer att vilja subventionera behandlingen och för vilka.

— Liknande läkemedel kostar runt 10 000 kronor i månaden och eftersom det handlar om en livslång behandling blir det mycket pengar, säger Per Hellström.

Ändrade levnadsvanor krävs

Ylva Trolle Lagerros är noga med att påpeka att det fortfarande krävs ändrade levnadsvanor och ett minskat energiintag.

— Men det kan bli betydligt lättare med hjälp av läkemedlet. Du kanske slipper de här ständiga hungerkänslorna som kan liknas vid tinnitus, säger hon.

Annons

Hon skulle gärna se en studie där deltagarna har ännu högre BMI. Snittet bland de patienter hon träffar ligger på 45.

— Jag tror att vi skulle se ännu större effekt bland dem, säger hon.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine.

Fakta: Så gjordes studien

Patienterna i studien, totalt 2 539 stycken, hade alla ett kroppsmasseindex (BMI) på i snitt 38. De lottades till att en gång i veckan antingen få det nya läkemedlet, tirazepatid eller placebo, det vill säga en verkningslös behandling en gång i veckan.

Alla uppmanades att äta en kalorireducerad kost och att ägna sig åt fysisk aktivitet minst 150 minuter per vecka.

Efter 72 veckor hade de som fick läkemedlet tappat mer i vikt än de som fick placebo. Patienterna som fick 5 milligram av läkemedlet hade gått ner i snitt 16,1 kilo, de som fick 10 milligram hade gått ner 22,2 kilo och de som fick maxdosen för studien, 15 milligram, gick ner i snitt 23,5 kilo. I gruppen som fick placebo var viktnedgången bara 2,4 kilo i snitt.

Biverkningar rapporterades både bland de som fick läkemedlet och de som fick placebo, 80 respektive 72 procent. De vanligaste var diarréer och illamående.

Studien pågick mellan december 2019 och april 2022 och deltagarna kom från nio olika länder.

I tirazepatid finns ämnen som liknar mag-tarmhormonen GLP1 och GLP. Dessa kan åstadkomma viktminskning. De verkar bland annat genom att bromsa magsäckens tömning efter måltider och minska hungerkänslorna.

År 2020 gjordes drygt 3 400 operationer för svår fetma i Sverige. Det är en minskning med 1 300 operationer jämfört med föregående år. Minskningen tros bero främst på pandemin.

Källa: New England Journal of Medicine, Fass, Scandinavian obesity surgery registry.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons