Annons
Nyheter

Frankrike mot förlängt nödläge

Frankrikes regering vill förlänga det hälsonödläge som ger president Emmanuel Macrons styre utökade befogenheter i kampen mot coronasmittspridningen till den 24 juli.
Antalet nyregistrerade dödsfall och patienter som behöver intensivvård fortsätter dock att minska.
Frankrike • Publicerad 2 maj 2020
Frankrikes regering vill förlänga det hälsonödläge som utlysts i landet. Arkivbild.
Frankrikes regering vill förlänga det hälsonödläge som utlysts i landet. Arkivbild.Foto: Michel Euler/AP/TT

Enligt public service-bolaget RFI ger nödläget regeringen möjlighet att bland annat inskränka mötes- och rörelsefriheten samt tvångsrekvirera varor och tjänster från privata företag.

Hälsominister Olivier Véran varslar också om att inresande till Frankrike, även franska medborgare, ska sitta i karantän under två veckor.

Annons

Nödläget trädde i kraft den 24 mars och skulle ha sträckt sig till slutet av maj. Men att upphäva nödläget då skulle "vara för tidigt" och kan innebära en risk för att utbrottet förvärras, enligt Véran.

– Vi kommer att behöva genomföra ett långdistanslopp, säger han.

Parlamentet ska ta ställning till regeringens begäran om att förlänga nödläget på måndag.

Samtidigt planerar landet att gradvis lätta på de omfattande restriktionerna från och med den 11 maj.

Frankrike hade på lördagen rapporterat över 167 000 bekräftade fall av coronasmitta och 24 760 avlidna. Antalet nyregistrerade dödsfall på lördagen – 166 fall – var dock det lägsta på över fem veckor.

Även antalet patienter som får sjukhusvård för covid-19 har minskat de senaste två veckorna. Omkring 25 800 personer var på lördagen inskrivna på sjukhus i Frankrike, drygt 3 800 fick intensivvård.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons