Annons
Nyheter

Franska Bitche tillbaka på Facebook

Lilla franska Bitche blev utkastad från Facebook, när mediejättens datorer uppenbarligen tog namnet som en förolämpning. Men nu har staden tagits till nåder igen.
Frankrike • Publicerad 13 april 2021
Mark Zuckerberg borde besöka "The Sons of Bitche" i Frankrike, tycker borgmästaren. Arkivbild.
Mark Zuckerberg borde besöka "The Sons of Bitche" i Frankrike, tycker borgmästaren. Arkivbild.Foto: Jeff Roberson/AP/TT

Bitche är ett litet samhälle med 5 000 invånare i östligaste Frankrike, känt för sitt citadell från 1600-talet. Som många andra orter har staden en Facebook-sida, "Ville de Bitche" men den stängdes i mitten av mars, med hänvisning till brott mot plattformens villkor.

"Stadens namn verkar ha misstolkats", förklarar borgmästare Benoît Kieffer i en kommuniké.

Annons

Det engelska ordet "bitch" betyder egentligen "hona", men används också som fult ord – även i svenskan, där varianter som "bitchig" letat sig in.

På tisdagen öppnades Ville de Bitche-sidan igen, efter att Facebook erkänt att ett misstag begåtts.

För att fira har Kieffer utfärdat en inbjudan till Facebook-chefen Mark Zuckerberg att besöka staden. Han lockar bland annat med anekdoten att stadens befriare i slutet av andra världskriget "med stolthet och ironi" kallade sig själva "The Sons of Bitche".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons