Annons

Fredspristagaren säljer sin medalj

Ryssland • Publicerad 2 juni 2022
Fredspristagaren Dmitrij Muratov säljer sin medalj. Arkivbild.
Fredspristagaren Dmitrij Muratov säljer sin medalj. Arkivbild.Foto: Javad Parsa/NTB/TT

Fredspristagaren Dmitrij Muratov säljer sin medalj.

Den ryske journalisten auktionerar ut medaljen via en välrenommerad amerikansk förrättare, i syfte att skänka intäkterna till Unicefs insatser för ukrainska barn som har drivits på flykt till följd av Rysslands invasion av landet.

Annons

Budgivningen startade på onsdagen och kommer att fortsätta till och med den 20 juni. Muratov meddelade redan den 22 mars att han hade för avsikt att sälja medaljen. Bara några dagar senare meddelade Rysslands myndigheter att tidningen Novaja Gazeta, som han är chefredaktör för, skulle stängas ned. Den har nyligen återuppstått i en ny version, med en redaktion i exil.

"Vi har tänkt mycket på detta och har kommit fram till att det finns så många människor som går igenom mycket större svårigheter än vad vi gör", citeras Muratov på den egna tidningens sajt.

Dmitrij Muratov delade Nobels fredspris 2021 tillsammans med den filippinska journalisten Maria Ressa.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons