Annons
Nyheter

Friande domar i stor fakturahärva

Brott • Publicerad 9 juni 2023
Sex personer frias i ett stort mål om bluffakturor. Arkivbild.
Sex personer frias i ett stort mål om bluffakturor. Arkivbild.Foto: Susanne Lindholm/TT

Sex personer i Luleå som åtalats misstänkta för att ha lurat till sig mångmiljonbelopp med bluffakturor frias. Bevisningen har "inte nått upp till den nivå som krävs för en fällande dom", skriver Luleå tingsrätt i ett pressmeddelande.

En tidigare chef vid det kommunala bostadsbolaget Lulebo och fem företagare verksamma inom hantverksbranschen stod åtalade. Enligt åklagaren omfattade härvan mer än 150 bluffakturor på totalt 12,5 miljoner kronor som betalats ut mellan 2018 och 2020.

Annons

Den tidigare chefen var åtalad för grov trolöshet mot huvudman och de andra fem för medhjälp till brottet. Men tingsrätten ansåg inte att bevisningen räckte för att fälla dem.

En nämndeman var skiljaktig och ville att fem personer skulle dömas enligt åtalet medan den sjätte skulle frikännas helt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons