Annons
Nyheter

Fridlysta grodor får flyttas för batterifabrik

Volvo beviljas tillstånd att flytta på fridlysta djur för att kunna bygga en ny batterifabrik i Korstorp utanför Mariestad.
Ekonomi • Publicerad 7 februari 2023
Förra året fick Volvo Cars och Northvolt tillstånd att flytta på fridlysta djur för att bygga en batterifabrik i Torslanda utanför Göteborg. Arkivbild.
Förra året fick Volvo Cars och Northvolt tillstånd att flytta på fridlysta djur för att bygga en batterifabrik i Torslanda utanför Göteborg. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Det är fridlysta groddjur och den fridlysta citronfläckade kärrtrollsländan som nu lever på området som behöver flyttas, och det är länsstyrelsen i Västra Götaland som ligger bakom beslutet.

"Vi har vägt samhällsintresset av investeringen mot skyddet av arter. Vi landade då i en dispens", säger Eva Olsen, chef på länsstyrelsens enhet för naturärenden i ett pressmeddelande.

Annons

"Vi tillåter att Volvo samlar in och flyttar groddjuren och trollsländorna till ett närliggande område där bolaget skapar fyra nya dammar för djuren."

Förra året fick Volvo Cars och Northvolt dispens för att flytta fridlysta grod- och kräldjur när de planerade för att bygga sin batterifabrik i Göteborg.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons