Annons

Frihet och jämställdhet hjärtefrågor för Golnoush

Den fria handeln, klimatfrågorna och asylrätten.
Det är många EU-frågor som ligger centerkandidaten Golnoush Lundén Kershavarzi från Gemla varmt om hjärtat.
– Jag vill inte bara klaga, jag har världens chans att bidra, säger hon.
Publicerad 13 maj 2019 • Uppdaterad 21 maj 2019
Golnoush Lundén Kershavarzi, centerpolitiker från Gemla, tycker att handelsfrågorna är viktiga inom EU.
Golnoush Lundén Kershavarzi, centerpolitiker från Gemla, tycker att handelsfrågorna är viktiga inom EU.Foto: Lars-Goran Rydqvist

Golnoush Lundén Kershavarzi står på en blygsam 17:e plats på Centerns nationella lista i EU-valet.

– Jag driver ingen kampanj, men till nästa val kan det se annorlunda ut, säger hon.

Annons

Hon är vald till regionfullmäktige och sitter i regionstyrelsen. Men det kanske är uppdraget i Centerkvinnornas nationella ledning som gjort att hon hamnat på EU-listan.

– Kanske det och mitt politiska arbete i vardagen. Och min bakgrund, gissar hon själv.

Hon är uppvuxen i Iran och kom till Sverige 2011, då hon nyss tagit sin examen i ekonomi. Att komma från ett land som Iran, en diktatur, ger andra perspektiv, menar hon.

– I Iran hade jag inte haft någon möjlighet att engagera mig politiskt. Som kvinna förtrycks man på alla sätt du kan tänka dig. Här har jag världens chans att göra något.

Jämställdhet är en hjärtefråga för henne, där de Skandinaviska länderna är föredömen. Men det finns andra länder inom EU, som Polen och Rumänien, där kvinnors situation är betydligt svårare. Det finns mycket kvar att göra, menar hon.

Här saknas innehåll

Centern var i många år djupt splittrat i EU-frågan, men man stod ändå på ja-sidan vid folkomröstningen om medlemskap 1994. För Golnoush Lundén Kershavarzi och en ny generation centerpartister är EU-medlemskapet självklart.

– Jag ser EU som något jättepositivt. Det måste vi värna om.

Som ny i Sverige kunde hon resa fritt i Europa, utan visum och krångel.

– Det var den första bilden av Europa. Jag tänkte: Wow så positivt!

– Centern har förespråkat öppna gränser, och då får man många kommentarer om att alla flyktingar ska få komma hit. Men det är den lilla delen. Jag tänker framför allt på handel, den ekonomiska delen, säger Golnoush Lundén Kershavarzi.

Annons

Flyktingfrågan är också viktig. Golnoush Lundén Kershavarzi vill se en medmänsklig flyktingpolitik, där man värnar asylrätten.

– Men alla länder i EU måste ta ansvar och ta emot flyktingar om vi ska klara det bättre än vid flyktingkrisen 2015. De länder som inte gör det borde få sanktioner, tycker hon.

Finns det några baksidor med EU?

– Det finns en risk att EU inte fokuserar på rätt saker.

EU ska driva frågor som miljö- och klimatarbete, flyktingfrågan och fri handel, anser hon. Men inte exempelvis arbetsmarknadsfrågor, där länderna har olika förutsättningar.

Centern och Liberalerna verkar i samma partigrupp i EU-parlamentet. Varför ska man rösta på er?

– Vi har bredare förslag inom klimatfrågorna. Vi vill höja EU:s klimatmål och minska koldioxidutsläppen med 55 procent till 2030.

Hon lovordar Centerns EU-parlamentariker Fredrick Federley som kraftfullt drivit frågan om antibiotikaresistens i parlamentet.

– Centern har lagt 3 000 förslag med bara en parlamentariker, hävdar Golnoush Lundén Kershavarzi, som inte sticker under stol med att hon hellre vill till Bryssel än till Stockholm.

Kerstin HaggrenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons