Annons
Nyheter

Frisläppta fångar tackar Trump

De tre amerikaner som suttit fängslade i Nordkorea tackar USA:s regering för att de frigetts.
Samtidigt gör sig president Donald Trump beredd att välkomna dem hem.
USA/Nordkorea • Publicerad 10 maj 2018
USA:s utrikesminister Mike Pompeo när han var på väg för att lämna Nordkorea efter sitt besök.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo när han var på väg för att lämna Nordkorea efter sitt besök.Foto: Matthew Lee

Kim Dong-Chul, Kim Hak-Song och Kim Sang-Duk, som också kallas Tony Kim, släpptes under den amerikanske utrikesministern Mike Pompeos besök i diktaturen.

I ett gemensamt uttalande tackar de för att de nu kan återvända hem.

Annons

"Vi skulle vilja uttrycka vår djupa tacksamhet till USA:s regering, president Trump, utrikesminister Pompeo och det amerikanska folket för att ha fått oss hem", säger de i uttalandet, via det amerikanska utrikesdepartementet.

"Vi tackar gud, och våra familjer och vänner som bad för oss och för att vi skulle återvända", fortsätter de.

Pompeo är på ett flyg till USA med de tre amerikanerna, som sägs må bra och som utan hjälp kunde kliva på flygplanet mot friheten.

Utrikesministerns flygplan lämnar Alaska, på väg mot Washington.
Utrikesministerns flygplan lämnar Alaska, på väg mot Washington.Foto: Mark Thiessen

Utrikesministern var officiellt på besök i diktaturen för att planera inför mötet mellan ländernas ledare, som enligt obekräftade uppgifter till CNN kan äga rum i Singapore. Ett datum är bestämt men inte offentliggjort.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un kallar det planerade mötet med Trump för en historisk möjlighet, rapporterar den nordkoreanska statliga nyhetsbyrån KCNA.

Diktatorn säger att mötet blir "ett utmärkt första steg", och att det kommer att förbättra situationen på den koreanska halvön.

Enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap är det första gången Kim nämner det kommande toppmötet.

Kim Jong-Un kommenterar frigivningen med att han benådat männen som var fängslade för "fientlighet mot Nordkorea", rapporterar KCNA.

Trump kommer att ta en kort helikoptertur från Vita huset ut till en militärbas utanför huvudstaden Washington för att möta de frisläppta fångarna när planet landar klockan 8 på morgonen svensk tid.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons