Annons
Nyheter

Fritidspolitikern Jenny har inte så mycket makt

- Det är rätt tråkigt att aldrig ha tillräckligt mycket pengar att genomföra sina visioner med.
Nyheter • Publicerad 28 januari 2006
Fritidspolitikern Jenny Löwerot kollar veckans almanacka för att pussla in politiska uppdrag mellan studierna. Foto: LARS-GÖRAN RYDQVIST
Fritidspolitikern Jenny Löwerot kollar veckans almanacka för att pussla in politiska uppdrag mellan studierna. Foto: LARS-GÖRAN RYDQVISTFoto: 

Jenny Löwerot tänker inte på sig själv när hon säger detta. Hon tänker på gymnasieeleverna i Växjö kommun.

Fritidspolitikern och centerpartisten Jenny har nämligen suttit som ledamot av gymnasienämnden denna mandatperiod. Skolfrågor ligger henne varmt om hjärtat.

Annons

Har inte så mycket makt

Eftersom hon tillhör oppositionen känner hon att hon inte har så mycket makt över hur nämndens budget med bortåt 250 miljoner kronor ska användas.

- I början, för tre år sedan, hade jag visioner om att kunna göra det eller det för gymnasieskolorna. Men snart kom jag till insikt om att man inte kan göra allt utan bara lägga de pengar man har där de mest behövs.

- Får du mera pengar då om den borgerliga alliansen vinner valet och du blir en del av majoriteten i gymnasienämnden?

- Nja, jag kommer åtminstone att känna att de beslut vi tar ligger närmare mina önskemål.

Liten skillnad

Hon har också med tiden kommit till insikt om att det är relativt liten skillnad mellan blocken i kommunalpolitiken.

Den praktiska vardagen tornar upp sig högre än de politiska ideologierna som formas på riksplanet.

En titt på Jennys almanacka för vecka fyra visar att det mestadels handlar om studierna varvat med några timmar i tvättstugan, en heldag som nämndledamot på Växjökonferensen, styrelsemöte i institutionens styrelse samt i dess studentförening.

Är politiken värd mödan?

Annons

- Ja, det är den verkligen. Det är intressant och känns mycket viktigt. Men samvetet gnager hela tiden. Har jag tagit på mig ett uppdrag vill jag göra det samvetsgrant, läsa in mig på frågorna, gå på alla sammanträden.

Deltar i valrörelsen

Därför har hon lite dåligt samvete för att hon missade ett par sammanträden i våras när hon fick arbeta ett tag som amanuens på matematikinstitutionen.

Men till sommaren får hon tid över att delta i valrörelsen.

Robert Owen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons