Annons
Nyheter

Fruktad bakterie allt vanligare i länet

Multiresistenta gula stafylokocker (MRSA) blir allt vanligare i Kronobergs län. Förra året rapporterades fem fall, vilket är rekord. Och det nya är att smittan inte bara kommer från utlandet.
Nyheter • Publicerad 2 april 2004

MRSA är en fruktad multiresistent bakterie som kan skapa många problem inom vården. Bakterierna är motståndskraftiga mot vanlig antibiotika och mycket svårbehandlade.

Många människor kan bära på smittan utan att känna till det och den är vanligare hos vårdpersonal, diabetiker, dialyspatienter och injektionsmissbrukare.

Annons

Om MRSA hamnar i ett sår eller i eksem kan det uppstå allvarliga infektioner. I sjukhusmiljön brukar man tala om sjukhussjuka. Det handlar om infektioner efter en operation eller infektion av främmande material, som proteser. Växer bakterierna i blodet eller drabbar hjärtklaffarna är dödligheten hög.

MRSA-studie i länet

- Tidigare kunde vi relatera smittan till utlandet, men nu finns det på hemmaplan och i länet, förklarar Arne Runehagen, smittskyddsläkare i Kronoberg.

Från 1988 och framåt har enbart några enstaka fall rapporterats. Men en ökning skedde 2002 och 2003 i länet. Och för att få en uppfattning om hur vanlig smittan är i samhället gjorde smittskyddsenheten i Kronoberg en studie tillsammans med avdelningen för vårdhygien där man tog prov från alla patienter och vårdtagare med sår, varbölder och infekterade eksem under en vecka i februari i år. Det blev 475 prov från 417 personer.

Resultatet var att två nya MRSA-bärare hittades från särskilda boenden i två olika kommuner.

- Vi hade räknat med att hitta inget eller något fall, säger Arne Runehagen.

Men studien var viktig och för att hitta bra hygienrutiner i hela vårdkedjan har en ny hygiensjukskötersketjänst tillsatts inom landstinget.

- Bland annat för att hjälpa den kommunala vården.

MRSA ökar nu i Sverige. Göteborg har haft en epidemi och Stockholm har en stor spridning som är under utredning. Mellan 2002 och 2003 skedde en 25-procentig ökning i hela landet.

Dyrbara preparat

Annons

För att behandla MRSA krävs dyrbara antibiotika-preparat som måste tas intravenöst (direkt in i blodets vener).

I många europeiska länder tillhör MRSA normalfloran av bakterier på sjukhus och man har svåra problem med begränsa smittspridningen. När MRSA väl har etablerat sig på sjukhuset är det svårt att bli av med bakterierna.

Jan Bärtås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons