GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Fulla" djur vill egentligen ha mat

Vildsvin som vinglar och älgar som härjar runt i trädgården. På hösten kommer många rapporter om vilda djur som beter sig berusat efter att ha ätit jäst frukt. Men att djuren skulle bli fulla ger inte forskningen mycket för.
Sverige • Publicerad 24 september 2017

En älg krossade en ruta och tog sig in i vardagsrummet hos en familj i Rönninge. Älgen misstänks ha ätit fallfrukt och blivit berusad.

En familj i Emmaboda fick en smärre chock när ett vinglande vildsvin upptäcktes i deras trädgård och som senare däckade i deras källare. Familjen tror att den ätit sig full på jästa äpplen eller plommon.

Men fulla är inte djuren. Enligt Göran Ericsson, professor vid Institutionen för vilt, fisk och miljö på Sveriges lantbruksuniversitet, är det bara en skröna.

– De historierna kommer alltid vid den här tiden på året. Ibland blandar man ihop att djuren är närgångna med att de är berusade. När de är lite hotfulla så tror man att de ätit jäst fallfrukt, men det är helt enkelt så att de försvarar ett bra område där det finns gott om mat, säger han till TT.

Älgar, rådjur och vildsvin har varit i trädgårdarna under en längre tid och känner sig alltmer hemtama. Att historierna dyker upp just på hösten beror helt enkelt på att det är då frukten är mogen och djuren vill försvara sin mat.

Djur skulle förstås kunna bli påverkade av alkohol, men i de jästa frukterna är det så låga nivåer att djuren skulle behöva mumsa i sig enorma mängder. Men hur stora mängder vill Göran Ericsson inte chansa på.

– Det får jag passa på. Det måste vara omfattande mängder, säger han.

Ella Sundström/TT

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.