Annons
Nyheter

Fullt katastroflarm i Norge efter ras

Det råder fullt katastroflarm i Trondheim i Norge efter ett stort jordras, uppger NTB. Närboende uppmanas att lämna området omedelbart. Inga dödsfall har rapporterats ännu.
Nyheter • Publicerad 1 januari 2012

Raset i Esp vid Spongdal är flera hundra meter långt och brett, enligt uppgifter till Verdens Gang.

– Raset går flera hundra meter längs en dal, men vi vet inte om det har ramlat ner några hus, säger Tor Kyllo vid polisen i Trondheim till NRK.

Annons

Siv Namork, chef vid räddningstjänsten i Sydnorge, säger att det finns ett flertal gårdar i närheten av jordskredet.

– Polisen undersöker nu om det finns folk i gårdarna. I så fall kommer vi omedelbart att evakuera, säger Siv Namork till Vg.no.

En räddningshelikopter är på väg, samt fler polispatruller och räddningstjänster, uppger NRK.

– Polisen evakuerar just nu människor i området, säger Tor Kyllo.

Han uppger att raset går över två kilometer längs en dal.

En kraftledning ska ha dragits ned av skredet, enligt Adressa.no.

– Det är ett stort ras vi pratar om. Sea King-helikoptrar är på väg för att få en överblick över omfattningen, säger Tor Arne Malm, vid brandkåren till Adressa.no.

Larmet om skredet kom in till polisen vid halv elva-tiden på nyårsdagens morgon enligt Adresseavisen, rapporterar NTB.– Det är ett väldigt instabilt område och skredet fortsätter att utvidga sig. Det första räddningsmanskapet har fått dra sig tillbaka, säger insatsledare Tore Kyllo vid polisen i Sör-Tröndelag polisdistrikt.

Minst åtta personer, sex vuxna och två barn, ska ha evakuerats från en gård i närheten av raset.

– Vi kan inte utesluta att skredet kan ha tagit med sig hus. Vi försöker skaffa oss en överblick över rasområdet, säger Tore Kyllo.

Annons

Kommunväg 9004 som går genom området har spärrats av till följd av jordmassorna.

Polisen har kallat in extra styrkor, både från brandkåren och hälsomyndigheter. Experter har också kontaktats för att försöka få en överblick över vad som kan behöva göras, rapporterar Adressa.no.

– Vi har ingen kontroll och det fortsätter att rasa hela tiden, säger Tore Kyllo.

Polisen har än så länge inga rapporter om att hus ska ha dragits med i skredet.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons