Annons
Nyheter

HD: Provfuskare inte dubbelbestraffad

En kvinna som först stängdes av och sedan åtalades för fusk på högskoleprovet har hävdat att hon blivit dubbelbestraffad. Men Högsta domstolen håller inte med.
Brott • Publicerad 4 mars 2022
Kvinnan åtalades för grov osann försäkran för att ha använt avancerade tekniska hjälpmedel under högskoleprovet. Arkivbild.
Kvinnan åtalades för grov osann försäkran för att ha använt avancerade tekniska hjälpmedel under högskoleprovet. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Kvinnan som bedömdes ha fuskat på högskoleprovet stängdes av från att göra provet under två år och fick också sitt resultat återkallat efter ett beslut av Universitets- och högskolerådet (UHR).

Lite senare, i augusti 2019, åtalades kvinnan för grov osann försäkran för att ha använt avancerade tekniska hjälpmedel under provet, trots att hon skrivit under en försäkran om att svaren lämnats utan otillåtna hjälpmedel.

Annons

En avgörande fråga i tingsrätten var om processen hos UHR skulle jämställas med en brottmålsrättegång och om det i så fall skulle räknas som dubbla straff när hon också åtalades, vilket kvinnan själv hävdade. Dubbelbestraffning är enligt ett tillägg i Europakonventionen förbjudet.

Tingsrätten ansåg dock att åtalet kunde prövas och dömde kvinnan till villkorlig dom och böter. Hovrätten resonerade annorlunda, där avvisades i stället åtalet.

Nu har Högsta domstolen tagit ställning i frågan om åtalet kan prövas eller inte, utifrån förbudet mot dubbel lagföring och dubbla straff.

HD:s slutsatser är att förfarandet hos UHR inte är av straffrättslig karaktär och att de sanktioner som kvinnan fått inte typiskt sett förekommer som påföljder för brott.

Detta innebär att målet lämnas tillbaka till hovrätten, som nu får ta upp det på nytt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons