Annons
Nyheter

Fyra års fängelse för grovt narkotikabrott

Polisen avlyssnade flera telefoner under utredningen
Växjö tingsrätt dömde i går två män, boende i Växjö, till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott. Polisen beslagtog i slutet av april knappt 100 gram heroin som just köpts.
Nyheter • Publicerad 29 juni 2006

Kvinnan från Lönsboda som var med under inköpsresan fälls för medhjälp till narkotikabrott. Hennes straff blev skyddstillsyn.

Det var Kronobergspolisens spaning som ledde fram till heroinbeslaget. Flera telefoner avlyssnades och det framkom snart att kvinnans 24-årige pojkvän på uppdrag av en 29-åring skulle hämta heroin i Malmö.

Annons

Med på inköpsresan i kvinnans föräldrars bil fanns hon själv och pojkvännen. På väg hem, strax utanför Lund, körde paret av vägen sedan polisen försökt få stopp på fordonet och heroinpartiet hittades.

Dagen efter beslaget gjorde polisen husrannsakan i 29-åringens bostad, bland annat på jakt efter hans mobiltelefon. Men telefonen var svårfunnen trots att polisen under husrannsakan ringde till telefonen och det hördes en ringsignal i bostaden. Senare fick polisen klart för sig varför telefonen inte påträffades i bostaden. I samband med husrannsakan blev en släkting hastigt sjuk och polisen hittade senare telefonen på sjukhuset där den gömts i en strumpa.

24-åringen har berättat att han skulle få fem gram heroin för besväret att transportera narkotikapartiet.

En enhällig tingsrätt fastslår att narkotikabrottet med hänsyn till mängden heroin har ett högt straffvärde. Gränsen för grovt narkotikabrott går enligt praxis vid 25 gram och då är minimistraffet två års fängelse. Tingsrätten anser att de båda männen, såväl beställaren som transportören, skall straffas med fyra års fängelse.

Däremot slipper kvinnan fängelse även om tingsrätten konstaterar att det är med viss tveksamhet som domen stannar på skyddstillsyn. Enligt Frivårdens yttrande har kvinnan ett stort behov av stöd och hjälp för att komma till rätta med sina missbruksproblem.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons