Annons
Nyheter

Fyra års fängelse för lånebedragare

Skuldsatta erbjöds lån, men de orimliga lånevillkoren framgick inte tydligt. Personer som nekats lån krävdes på hundratusentals kronor flera år senare. Nu döms en 29-årig man till fyra års fängelse för grovt bedrägeri.
Brott • Publicerad 9 juni 2022
En 29-årig man döms av Helsingborgs tingsrätt till fyra års fängelse för 16 fall av grovt bedrägeri och ett försök till grovt bedrägeri. Arkivbild.
En 29-årig man döms av Helsingborgs tingsrätt till fyra års fängelse för 16 fall av grovt bedrägeri och ett försök till grovt bedrägeri. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Enligt Helsingborgs tingsrätt var lånevillkoren sådana att ingen skulle acceptera dem om de kände till dem. De som vände sig till 29-åringen för att ansöka om lån och sedan fick avslag på ansökan krävde han flera år senare på pengar.

"Kraven framstår som utomordentligt underliga. Att en avslagen låneansökan ska kunna leda till krav på flera hundra tusen kronor några år senare är uppenbart orimligt", säger chefsrådman Nicklas Söderberg i ett pressmeddelande från domstolen.

Annons

Totalt döms mannen för 16 fall av grovt bedrägeri och ett försök till grovt bedrägeri. Han får också näringsförbud i fem år.

Han döms också för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri mot Försäkringskassan. Han har försökt få ut sjuklön åt sig själv och en närstående för över en miljon kronor.

För att få ut maximalt belopp har han upprättat ett anställningsavtal för den anhörige, som enligt avtalet skulle få 380 000 kronor i månadslön. Arbetsuppgiften var att sortera post. Domstolen har kommit fram till att både anställningsavtalet och sjukskrivningen gjordes för att mannens bolag skulle få kompensation från Försäkringskassan.

"Det är att lura systemet på ett brottsligt sätt", kommenterar chefsrådmannen i pressutskicket.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons