Annons
Nyheter

Fyra åtalas för upplopp i Örebro

Fyra unga män åtalas för grovt blåljussabotage efter upploppen i Örebro under påskhelgen.
Ytterligare tre personer som tidigare varit anhållna häktades under fredagen.
Brott • Publicerad 3 juni 2022
Fyra män åtalas för grovt blåljussabotage efter upploppen i Örebro under påskhelgen. Arkivbild.
Fyra män åtalas för grovt blåljussabotage efter upploppen i Örebro under påskhelgen. Arkivbild.Foto: Kicki Nilsson/TT

"Jag bedömer brottet som grovt eftersom det varit fråga om omfattande och utdraget våld mot poliserna som varit på plats för att skydda en grundlagsfäst rättighet", säger i ett pressmeddelande chefsåklagare och förundersökningsledare Per-Erik Rinsell om åtalet mot de fyra.

Detta är det första åtalet efter händelserna i Örebro i påskas, och männen har varit häktade sedan den 2 maj. Ytterligare fyra män är häktade i ett annat ärende, och där väntas åtal senare denna månad. Rinsell bedömer att fler misstänkta kommer att kunna identifieras.

Annons

På fredagseftermiddagen häktades tre personer misstänkta för grovt sabotage mot blåljusverksamhet i samband med upploppen, enligt polisen. De tre personerna som är i 30-årsåldern anhölls tidigare i veckan.

Sammanlagt har elva personer frihetsberövats och häktats för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, enligt polisen.

Oroligheter på flera håll i landet startade sedan Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, under sin "valturné" i Sverige bränt koraner.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons