Annons
Nyheter

Fyra döms för inblandning i påskupplopp

Brott • Publicerad 6 april 2023
Polisen attackerades i Sveaparken, påsken 2022. Arkivbild.
Polisen attackerades i Sveaparken, påsken 2022. Arkivbild.Foto: Kicki Nilsson/TT

Fyra män döms för sin inblandning i kravallerna i Sveaparken i Örebro i fjol, rapporterar lokala medier.

Männen är mellan 19 och 42 år gamla och döms till fängelse i mellan två och tre år för grovt blåljussabotage.

Annons

Till bevisning finns bland annat filmer från platsen. Exempelvis ses en av männen attackera en polisbuss med sparkar och med en ishockeyklubba, rapporterar Nerikes Allehanda.

Tingsrätten konstaterar i sin dom att männens angrepp "varit ägnade att allvarligt försvåra eller hindra polisens verksamhet".

Händelserna inträffade under påskhelgen 2022, i samband med att upplopp bröt ut till följd av en planerad koranbränning av högerextremistiske Rasmus Paludan.

Bakgrund: Påskupploppen

Under påskhelgen 2022 uppstod oroligheter på flera orter till följd av Rasmus Paludans planerade koranbränningar. Paludan, partiledare för det högerextrema Stram kurs, besökte – eller planerade att besöka – Örebro, Linköping, Norrköping, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby, något som följdes av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen.

På långfredagen hade Rasmus Paludan beviljats tillstånd att ordna en sammankomst i Örebro, men den kunde aldrig inledas och han själv befann sig aldrig i Sveaparken.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons