Annons
Nyheter

Flera vapen tagna i beslag i Eskilstuna

Eskilstunapolisen har beslagtagit ett flertal vapen de senaste veckorna och totalt tio personer har frihetsberövats.
Någon koppling till händelserna i Årby, där en kvinna och en femårig pojke blev skjutna i en lekpark, finns inte – och än har polisen inte funnit någon misstänkt.
Brott • Publicerad 6 september 2022
Fyra personer greps och anhölls i Eskilstuna i måndags. Arkivbild.
Fyra personer greps och anhölls i Eskilstuna i måndags. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

På en pressträff meddelade polisen att två tillslag har genomförts. Den 20 augusti ingrep polisen mot en misstänkt försäljning av vapen från tre personer från Eskilstuna till tre personer från Örebro.

De sex personerna, samtliga män i 20–50-årsåldern, är häktade på sannolika skäl misstänkta för grovt vapenbrott. Insatsen genomfördes efter en tids spaning på en eller flera av personerna.

Fler än fem

Annons

I samband med gripandet fann polisen "fler än fem vapen", som har tagits i beslag. Hur många vapen vill man inte säga, men det ska bland annat röra sig om tre pistoler av märket Glock.

– Det finns indikationer att den totala hanteringen av vapen i delar av den här gruppen har avsett ett mycket stort antal, flera tiotals vapen, säger kammaråklagare Nicklas Hjertonsson.

Åtal ska väckas senast den 14 september.

– Vi har ett stort antal vapen av särskilt farlig beskaffenhet tagna i beslag, säger Hjertonsson.

I måndags greps och anhölls fyra andra personer, misstänkta för grovt vapenbrott och narkotikabrott. Det finns inga direkta kopplingar mellan de två händelserna, uppger åklagaren.

Ingen misstänkt i Årby

Eskilstuna har skakats av flera allvarliga våldsdåd och skjutningar den senaste tiden.

För snart två veckor sedan ägde en skottlossning rum vid en lekplats i Årby i Eskilstuna, i vilken en kvinna och en femårig pojke skadades. Enligt polisen var det stor risk för att ännu fler skulle drabbas.

Polisen ser ingen koppling mellan de två nämnda insatserna och skjutningen i Årby, men säger att man har förstärkts av utredningsresurser från övriga polisregionen.

– Vi har tyvärr i nuläget ingen skälig misstänkt eller ingen gripen i ärendet, säger Christoffer Boman, polisens utredningschef i Sörmland.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons