Annons
Nyheter

Gängkonflikt nedgraderades kort före mord

Polisen i Eskilstuna nedgraderade gängkonflikten från röd till gul i slutet av januari vilket ledde till minskade polisresurser. Det kan ha lett till att gängkonflikten blossat upp igen, säger Josefine Helleday, socialdemokratiskt kommunalråd, till P4 Sörmland.
Brott • Publicerad 14 april 2023
Blommor och ljus på parkeringen utanför gymnasieskolan i Eskilstuna där en man i 20-årsåldern sköts till döds för en dryg vecka sedan.
Blommor och ljus på parkeringen utanför gymnasieskolan i Eskilstuna där en man i 20-årsåldern sköts till döds för en dryg vecka sedan.Foto: Jessica Gow/TT

I början av april sköts en elev ihjäl utanför en gymnasieskola i staden och i tisdags inträffade en skottlossning vid centralstationen.

– Det faktum att de här skjutningarna ägt rum nu, när polisen har varit i ett svagare läge än vad man var tidigare, har såklart inte varit positivt. Jag tycker att våra poliser skulle ha behövt den här stöttningen och förstärkningen, säger kommunalrådet Josefine Helleday (S), med ansvar för trygghetsfrågor i Eskilstuna, till radion.

Annons

För att kyla ner konflikten i Eskilstuna beslutade polisen i höstas om den polisiära förstärkningen och det gav effekt, enligt Helleday. Hon ifrågasätter dock inte polisens bedömning att nedgradera konflikten, men beklagar konsekvensen att förstärkningen försvann.

– Jag har förståelse för att man utifrån sett kanske bedömt att man skulle ha haft kvar den röda skalan. Det finns omständigheter som gör att vi tar beslut i olika saker och det är inget vi kan kommentera här, säger Robert Åkerström, tillförordnad biträdande chef för lokalpolisområde Eskilstuna, till P4.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons