Annons
Nyheter

Gardasjön tappar två centimeter om dagen

Gardasjön i norra Italien är drabbad av näst intill rekordlåga vattennivåer. Stenpartier som tidigare legat under vatten är nu fullt synliga, och på sina håll är vattnet lika varmt som i Karibien.
Italien • Publicerad 13 augusti 2022
Sirmione-halvön vid Gardasjön. Klippartier som i vanliga fall ligger under vatten är nu synliga.
Sirmione-halvön vid Gardasjön. Klippartier som i vanliga fall ligger under vatten är nu synliga.Foto: Antonio Calanni/AP/TT

Italien är liksom många andra länder i Europa drabbat av torka. Delar av landet har inte sett mer än sporadiskt regn på månader och i vintras snöade det 70 procent mindre än vanligt. Det har medfört minskade flöden i viktiga floder som Po, som förser jordbruket med vatten.

I ett försök att återställa flödena har myndigheterna pumpat ut 70 kubikmeter per sekund ur Gardasjön. Men sedan i slutet av juli har flödet strypts något – det sjunkande vattnet riskerade att påverka turistnäringen.

Annons

Sjön är nu bara 32 centimeter från det bottenrekord som noterades 2003 och 2007 och enligt Gardas borgmästare Davide Bendinelli sjunker sjöns djup med två centimeter per dag. Vanligtvis ligger vattennivåerna en meter högre än de gör nu.

"Torkan är ett faktum som vi måste ta itu med, men turistsäsongen är inte i fara", skriver han på Facebook.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons