Annons

Gazprom: Normalt gasflöde till EU

Ekonomi • Publicerad 11 mars 2022
Naturgasflödet från Ryssland utgör en viktig komponent i EU:s energiproduktion. Arkivbild.
Naturgasflödet från Ryssland utgör en viktig komponent i EU:s energiproduktion. Arkivbild.Foto: Matthias Rietschel AP/TT

Flödet av rysk naturgas till Europa via Ukraina är normalt, enligt det statliga ryska gasmonopolet Gazprom. På fredagen nådde volymerna upp till 109,5 miljoner kubikmeter, enligt Gazprom.

Tidigare i veckan har företrädare för såväl den ryska som den ukrainska regeringen varnat för risken att gasledningarna som går genom Ukraina kan skadas.

Annons

Ryssland stod i fjol för omkring 40 procent av EU:s gasimport, varav omkring en tredjedel går via gasledningar i Ukraina.

Naturgas är en viktig energikälla för såväl elproduktion och stora industrier i bland annat Tyskland, EU:s ekonomiska motor.

EU har beslutat att kraftigt minska importen av rysk gas på grund av Rysslands invasionskrig i Ukraina, som dödat hundratals civila och drivit miljontals ukrainare på flykt till EU-länder.

USA har för sin del beslutat att som sanktion mot kriget förbjuda import av rysk gas, olja och kol.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons