Annons
Nyheter

Geely samarbetar med Kinas försvarsindustri

Volvo Cars huvudägare Geely samarbetar med flera företag i Kinas försvarsindustri som svartlistats av USA.
Ett av företagen, Hikvision, uppges ha installerat övervakningsutrustning i interneringsläger i Xinjiang, skriver .
Bilindustri • Publicerad 9 december 2021
Poliser utanför ett interneringsläger i Xinjiang. Ett företag som levererat övervakningsutrustning till kinesiska fångläger samarbetar med Geely, som äger Volvo Cars. Teknik för övervakningen liknar den som används i självkörande fordon. Arkivbild.
Poliser utanför ett interneringsläger i Xinjiang. Ett företag som levererat övervakningsutrustning till kinesiska fångläger samarbetar med Geely, som äger Volvo Cars. Teknik för övervakningen liknar den som används i självkörande fordon. Arkivbild.Foto: Mark Schiefelbein/AP

Hikvision uppger i sin årsredovisning för 2020 att man "fördjupat affärssamarbetet" med Geely. Huvudägare i Hikvision är kinesiska staten. När västerländska medier frågat, har företaget inte velat berätta om sin roll i regionen Xinjiang i nordvästra Kina.

Hundratusentals människor i minoritetsgruppen uigurer hålls fångna i interneringsläger i Xinjiang. Människorättsorganisationer har rapporterat om massgripanden och tortyr.

Liknande teknik

Annons

Teknik för övervakning av lägren liknar den som används i självkörande fordon.

I oktober riktade 43 länder, bland dem Sverige och USA, en uppmaning till Kina om att respektera uigurernas mänskliga rättigheter. Kina reagerade med att tala om "lögner" och "en sammansvärjning för att skada Kina".

Geely har också ett avtal om strategiskt partnerskap med Kinas statliga rymdbolag, Casic. Samarbetet presenterades i ett pressmeddelande 2018.

Då var en del av Casics verksamhet redan svartlistad av USA, på grund av band till Kinas försvarsmakt. Casic tillverkar bland annat teknik som, enligt amerikanska myndigheter, kan användas för att utveckla Kinas kärnvapen.

Vapentillverkare

Dessutom är Geely delägare i flera bolag där kinesiska vapentillverkare finns bland de övriga ägarna. Två av bolagen driver forskningscenter. Ett av dem sysslar med teknologi kopplad till lättviktsmaterial, som anses ha stor betydelse för framtidens transporter.

Geelys talesperson i Sverige vill inte svara på frågor om koncernens koppling till Kinas försvarsindustri, enligt GP.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons