Annons
Nyheter

Georgien och Moldavien vill in i EU

Det krigshärjade Ukraina gjorde det häromdagen. Nu följer Georgien och Moldavien efter och ansöker om medlemskap i EU.
EU • Publicerad 3 mars 2022
Georgiens premiärminister Irakli Garibasjvili i ett möte med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i december. Arkivbild.
Georgiens premiärminister Irakli Garibasjvili i ett möte med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i december. Arkivbild.Foto: Stephanie Lecocq/AP/TT

Premiärminister Irakli Garibasjvili undertecknade den georgiska ansökan på torsdagen.

– Georgien är en europeisk stat och fortsätter att vara ett värdefullt bidrag till dess skydd och utveckling. Historien har gjort det georgiska folkets europeiska val till ett strategiskt mål, förklarade Garibasjvili, enligt nyhetsbyrån AFP.

Annons

Georgien har liksom Ukraina haft ett minst sagt ansträngt förhållande till grannen Ryssland sedan Sovjetunionens fall. Två större regioner i landet – Abchazien och Sydossetien – fungerar sedan krig på 1990-talet och 2008 i praktiken som ryska lydriken, utan georgisk kontroll.

Även Moldavien

I Moldavien meddelade president Maia Sandu på torsdagen att landet undertecknat "en önskan att ansluta sig till EU".

Även Moldavien härjades av krig på 1990-talet och hyser sedan dess ett ryskstöttat utbrytarområde, Transnistrien.

Politiskt har Moldavien i många år vacklat mellan proryska och proeuropeiska stämningar, med djupa klyftor. Den forna Sovjetrepubliken är i dag ett av Europas allra fattigaste länder.

"Inte i övermorgon"

Ukrainas EU-ansökan har välkomnats av flera EU-länder i främst östra Europa.

Andra medlemsländer och officiella EU-företrädare har samtidigt varslat om att utvidgningsprocessen är komplicerad och svår att påskynda av politiska skäl.

– Vi vill hjälpa Ukraina så gott vi kan så att de ska kunna närma sig sitt mål om ett medlemskap, men det innebär inte att vi ska tumma på regelverket. Vi ska inte ha några illusioner om att det kan ske i morgon eller i övermorgon, sade exempelvis EU-minister Hans Dahlgren (S) i tisdags.

Fakta: Utvidgning av EU

EU har för tillfället 27 medlemsländer. Senaste nytillskottet var Kroatien, som släpptes in 2013.

Att ansöka om EU-medlemskap innebär inte automatiskt att man accepteras som kandidatland. I nuläget pågår förhandlingar om medlemskap med Serbien och Montenegro. Nordmakedonien och Albanien väntar på en formell start, medan Bosnien-Hercegovina fått status som "kandidatland" och Kosovo endast som "potentiell kandidat".

Formella medlemskapsförhandlingar har tidigare även hållits med Turkiet, men ligger på is sedan flera år på grund av den politiska utvecklingen i landet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons