Annons
Nyheter

Gerillan ELN i Colombia: Finns ingen vapenvila

Colombia • Publicerad 3 januari 2023
Colombias president Gustavo Petro meddelade i helgen att regeringen ingått vapenvila med väpnade grupper i landet. Arkivbild.Foto: Ivan Valencia/AP/TT

Vänstergerillan ELN i Colombia dementerar president Gustavo Petros uppgifter om att gruppen ingått ett avtal om vapenvila med regeringen.

Det var i helgen som presidenten meddelade att Colombias regering har kommit överens om en sex månader lång vapenvila med fem väpnade grupper i landet – inklusive ELN.

Annons

"ELN-delegationen har inte diskuterat någon bilateral vapenvila med Gustavo Petros regering, därför existerar inget sådant avtal, uppger gerillan i ett uttalande.

Vänsterpolitikern Petro tillträdde som president i höstas och har lovat söka andra lösningar än militära för att få ett slut på våldet från väpnade grupper.

Enligt Petro skulle avtalet även gälla grupperna Second Marquetalia och Estado Mayor Central som utgörs av Farc-dissidenter och knarkgänget AGC.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons