Annons
Nyheter

Getinge ingår förlikningsavtal om skadestånd

Getinges dotterbolag Atrium Medical Corporatation har ingått ett förlikningsavtal med huvudombud för de patienter i Nordamerika som uppges ha fått skador av kirurgiska nätimplantat som tillverkas av Atrium Medical.
Ekonomi • Publicerad 8 december 2021
Getinges dotterbolag Atrium Medical Corporatation har ingått ett förlikningsavtal med patienter som uppges ha fått skador av ett nätimplantat. Arkivbild.
Getinges dotterbolag Atrium Medical Corporatation har ingått ett förlikningsavtal med patienter som uppges ha fått skador av ett nätimplantat. Arkivbild.Foto: Ali Lorestani / TT

En ytterligare avsättning om 600 miljoner kronor görs för att täcka förlikningen utöver de hittills uppkomna rättegångskostnaderna, skriver medicinteknikföretaget i ett pressmeddelande.

"Jag är nöjd att vi kan lägga detta bakom oss och därmed fokusera fullt ut på vår verksamhet och att leverera på vår strategi", säger vd:n och koncernchefen Mattias Perjos i pressmeddelandet.

Annons

Enligt Getinge finns det för närvarande 3 200 käranden i rättsprocessen. Man uppger att förlikningen inte är ett erkännande av ansvar eller fel från Getinges sida och bolaget "kommer att fortsätta att försvara sig mot alla rättstvister som det slutliga avtalet inte löser".

Getinge avsatte 1,8 miljarder kronor 2018 för att täcka kostnader för skadeståndskrav. Då såldes också den del av Atrium Medical som tillverkade nätimplantaten.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons