Annons
Nyheter

Terrormisstanke efter gisslandrama i Texas

Ett gisslandrama i en synagoga i Texas beskrivs som en terrorhandling.
Ett långt händelseförlopp, där församlingslokalen omringades av poliser, slutade med att endast gärningsmannen dog.
USA • Publicerad 16 januari 2022
En brittisk man höll fyra personer gisslan i en synagoga i Colleyville, Texas.
En brittisk man höll fyra personer gisslan i en synagoga i Colleyville, Texas.Foto: Brandon Wade/AP/TT

Gärningsmannen hade tagit sig in i synagogan, som ligger i Colleyville utanför storstäderna Dallas och Fort Worth, under en pågående gudstjänst på lördagsförmiddagen lokal tid. Där tog han fyra personer som gisslan och barrikaderade sig i omkring tio timmar, medan polis försökte förhandla med honom.

Det slutade med att en insatsstyrka stormade synagogan och att skottlossning ljöd där inifrån. Senare meddelades att alla personer som hållits som gisslan var oskadda och att gärningsmannen var död.

Annons

– Detta var en terrorhandling, säger USA:s president Joe Biden dagen efter.

Mannen var en 44-årig brittisk medborgare. Han uppges ha haft ett krav: att en pakistansk forskare som avtjänar ett långt fängelsestraff för mordförsök på amerikanska soldater i Afghanistan skulle släppas fri.

Gudstjänsten som pågick när mannen kom dit direktsändes på nätet och tusentals åskådare kunde under en stund höra honom raljera om olika saker och samtala med polis. Under händelseförloppet släpptes åtminstone en gisslan ut ur byggnaden.

De amerikanska myndigheterna har inte klargjort exakt hur 44-åringen dödades. Enligt FBI finns det inget som tyder på att fler personer var inblandade i hans plan.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons