Annons
Nyheter

Goda chanser för svampplockare – trots torkan

Trots den torra och extremt varma sommaren finns det gott hopp om att hitta svamp i skogen när det nu kommer regn på många håll. Ett tips för att fylla svampkorgen är att följa SMHI:s nederbördskartor och ge sig ut i de områdena en vecka eller två efter regnet.
Sverige • Publicerad 12 augusti 2018
Foto: Gorm, Kallestad

Svamparna finns i marken och även om det varit både torrt och varmt i sommar dyker de upp när det kommer en rejäl rotblöta.

– Det är inte för sent. Säsongen börjar vanligtvis inte förrän i slutet av augusti och i september. Det beror helt på hur mycket regn det kommer nu, om det blir en bra svampsäsong eller inte, säger svampexperten Michael Krikorev.

Annons

Nästan alla matsvampar, som kantareller och karljohansvamp, lever i symbios med träden och det är om trädet torkar ut och dör som svampen kan stryka med.

Redan har det dykt upp svamp på flera håll i landet där det har kommit en del nederbörd, bland annat i Norrland. Om man vet att det regnat på en plats kan det vara värt besväret att gå dit och titta efter en vecka eller två för att se om svamparna har kommit. Man kan också studera nederbördskartorna på SMHI:s hemsida.

– Det är väldigt lokalt. På vissa håll har det ju kommit regn, på andra håll har det knappt kommit något regn alls. Det kan vara väldigt stora skillnader på bara några kilometer eller någon mils avstånd, Det är därför det är svårt att säga var och när svamparna dyker upp, säger Krikorev.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons