Annons
Nyheter

Google spårar dig även om du säger nej

Google spårar sina användares rörelser – även om personen sagt nej, rapporterar nyhetsbyrån AP på sin hemsida.
Världen • Publicerad 14 augusti 2018
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Patrick Sison

AP:s genomgång visar att flera av Googles tjänster till Android- och Iphone-telefoner lagrar platsdata även om man stängt av den funktionen. Google skriver uttryckligen att man slutar lagra platser användaren befinner sig på om man stänger av funktionen "Location history", men flera applikationer fortsätter att lagra tidsmärkt platsdata utan att fråga om lov.

Karttjänsten Google Maps sparar till exempel en plats så fort du startar den. Vädertjänsten sparar också en platsuppdatering. Och vissa sökningar, som inte ens innehåller geografiska markörer, skickar med sökarens koordinater.

Google säger till AP att man är tydliga med vilka val man ger sina användare. Totalt påverkar det två miljarder människor som använder teknologi med Android-mjukvara, samt de hundratals miljoner som använder Google-tjänster på Iphone.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons