Annons
Nyheter

Google tvingas betala politiker

Google tvingas betala 715 000 australiska dollar (5 miljoner kronor) till den australiske expolitikern John Barilaro, rapporterar .
Tech • Publicerad 6 juni 2022
En australisk domstol straffar Google för att inte ha plockat bort videor som drev med en politiker. Arkivbild.
En australisk domstol straffar Google för att inte ha plockat bort videor som drev med en politiker. Arkivbild.Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Barilaro, tidigare biträdande premiärminister i delstaten New South Wales, stämde den amerikanska teknikjätten i en federal domstol sedan Google inte plockat bort två videor från videoplattformen Youtube.

Videoklippen hade lagts ut av komikern Jordan Shanks i september och oktober 2020, och domaren ansåg att de var ett led i en smutskastningskampanj mot Barilaro, där det bland annat drevs med hans italienska ursprung.

Annons

– Även om herr Shanks beskriver sig själv som en komiker, så är hans upprepade användande av sådana ord inte komiskt. Det var inget annat än rasistiskt hat, sade domaren Steven Rares enligt public service-bolaget.

Barilaros stab hörde av sig till Google för att få bort klippen. Men Google, som äger Youtube, gjorde inte tillräckligt för att ta bort klippen.

– Du måste antingen vara modig eller dum för att ta dig an Google. Kanske var det lite av varje, säger expolitikern till ABC News.

Ett separat rättsfall mellan Shanks och Barilaro slutade i en uppgörelse där komikern bad om ursäkt.

– Det handlade aldrig om pengar. Det handlade om en ursäkt och att de togs bort, säger Barilaro.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons